Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τι θα πουλήσουν για να βγάλουν 5 δις, έως το τέλος του έτους;

Φιλόδοξοι έως και ουτοπικοί φαντάζουν οι στόχοι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν και θα βάλουν την υπογραφή τους κυβέρνηση και Τρόικα για να έρθει από Σεπτέμβριο το νέο δάνειο. Όπως γράφει το νέο Μνημόνιο, ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση καλείται να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία και να εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ συνολικά. Εξ αυτών τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ’ τρίμηνο. 
Από τον Οκτώβριο δηλαδή και μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπράττει 1,1 δισ. --->>>
 




κάθε 30 μέρες, ολοκληρώνοντας από μία ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων κάθε μήνα. Όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «αυτά δεν γίνονταν ούτε τους καλούς καιρούς, που το χρηματιστήριο και η ψυχολογία της αγοράς ήταν στα ύψη, όχι εν μέσω ύφεσης και τις αξίες υπό κατάρρευση, όπως τώρα συμβαίνει»…

Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να «τρέχει» με ρυθμούς fast-track το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο (ΤΧΣ) συνολικά 2 δισ. ευρώ.

Από το λογαριασμό τα λεφτά θα μεταφέρονται τακτικά προς το ΤΧΣ, για να διασφαλιστεί ότι το τελευταίο διατηρεί ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος για το κεφάλαιο των τραπεζών δείξει ότι οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.


Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνεται κάθε εβδομάδα, την πρώτη μάλιστα εργάσιμη μέρα, να παραδίδει αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου, με επεξηγήσεις για τις κινήσεις και τις αλλαγές στους λογαριασμούς.


Δείτε 
εδώ  το Μνημόνιο Συνεννόησης για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καπιτα-ληστόμετρο!

Οπως δημοσιεύτηκε προχτές στον «Ρ» και μόνο στον «Ρ» (σ.σ.: καθόλου τυχαίο), σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Ροστάτ», ο αριθμός των Ρώσων τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνάνε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης

αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 2,3 εκατομμύρια.

*

Ετσι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - ζούνε πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας έφτασε σχεδόν τα 23 εκατομμύρια.

Δηλαδή στη σημερινή Ρωσία το 1/6 του πληθυσμού της είναι φτωχοί και απόκληροι.

*

Την ίδια ώρα όμως που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεταχτεί στον Καιάδα της «καπιταλιστικής ελευθερίας», η πρωτεύουσα της Ρωσίας, η Μόσχα, στέφθηκε - σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes» - πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη...

Οπως κατέγραψε το «Forbes», στη Μόσχα ζουν οι 79 από τους παγκόσμιους υπερδισεκατομμυριούχους. Οι περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη στον κόσμο.

*

Αν υπήρχε επομένως «καπιταλιστόμετρο» (ή καπιτα-ληστόμετρο) για να μετρηθεί ο άνεμος της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που φυσάει στη Ρωσία εδώ και δυο δεκαετίες,

για να μετρηθεί η «ελευθερία» της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, θα έδινε το εξής αποτέλεσμα:

1 προς 291.000!

Ενας δισεκατομμυριούχος για 291 χιλιάδες πεινασμένους και φτωχούς! Και μιλάμε για τους καταμετρημένους πεινασμένους και φτωχούς. Γιατί ο πραγματικός αριθμός είναι άγνωστος. Και πολύ μεγαλύτερος...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ