Αυτό καταγγέλει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Andreas Mölzer, που έκανε την εξής γραπτή ερώτηση:
(κι έχει σημασία να μάθουμε απο ...ποιόν και τι απάντηση θα πάρει...)
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
27 Ιουνίου 2011 E-006139/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης --->>>
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού - Andreas Mölzer (NI)
Θέμα: Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του |
Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατηγορήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι απέκτησε μια περιουσία εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες για την ελληνική δυσχερή θέση. Κατά το έτος 2009, η συντηρητική κυβέρνηση αγόρασε τις συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps) στην αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες πωλήθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον Παπανδρέου με κέρδος σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά δεν ήταν γνωστό, ενώ στα παρασκήνια ήδη γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πακέτο ενίσχυσης. Η πώληση των συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης, μέσω της οποίας η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή και στη χειρότερη για τον πωλητή. Λόγω των πακέτων στήριξης, αυτές οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης θα αποκτούσαν στο μεταξύ αξία 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, ο Παπανδρέου επωφελείται όσο η Ελλάδα δεν εξυγιαίνεται. |
1. Γνωρίζει η Επιτροπή της ΕΕ τις εν λόγω κατηγορίες; |
2. Πώς αντέδρασε ή θα αντιδράσει η Επιτροπή απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες; |
3. Εάν δεν έχει αντιδράσει, ποιες αντιδράσεις προβλέπονται; |
4. Πώς θα αποτραπούν μιμητές σε άλλες χώρες, οι οποίοι από τη θέση ισχύος τους επηρεάζουν σημαντικά τη διαχείριση των χρεών; | ||
|
2 σχόλια:
Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Στις 30/8/2011, την Τρίτη που μας πέρασε δηλαδή, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», είπε:
«Αυτές οι θυσίες, αυτή η αξιοπιστία και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε είναι αυτό που μας έχει επιτρέψει να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ώστε να ελαφρύνεται ο ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους».
Ακριβώς μια μέρα μετά, στο δελτίο που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, καταγράφεται ότι:
«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναιεκτός ελέγχου»!
Από την ακολουθούμενη πολιτική, επομένως,
όχι μόνο δεν «ελαφρύνεται ο ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους», όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός,
αλλά το χρέος έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική που έχει βγει πλέον «εκτός ελέγχου»!
Το θέμα είναι – έτσι κι αλλιώς – εξόχως σοβαρό. Κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει ότι γίνεται ακόμα σοβαρότερο αφού στην υπόθεση προστίθεται και το ζήτημα της «αξιοπιστίας» του κ. Παπανδρέου.
Επειδή, λοιπόν, επ’ ουδενί μπορούμε να πιστέψουμε ότι ένας πρωθυπουργός μπορεί να λέει ψεύδη τόσο ασύστολα, σε ένα συμπέρασμα καταλήγουμε:
Οπως ο κ. Παπανδρέου «δεν γνώριζε» την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προεκλογικά και ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, το ίδιο – προφανώς – ισχύει και τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση…
http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/blog-post_9149.html#more
Δημοσίευση σχολίου