Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: Μεγάλη η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη...

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης στη χθεσινή γενική απεργία, πρώτη για το 2011, αλλά έκτη από το Μάρτη και την υπογραφή του Μνημονίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ήταν μεγαλύτερη από αυτή της 15ης Δεκέμβρη, φτάνοντας τα επίπεδα της 5ης Μάη.
Μια σειρά μεγάλων εργασιακών χώρων της Θεσσαλονίκης, του ιδιωτικού μάλιστα τομέα, έμειναν τελείως κλειστή, λόγω της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων. 
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στα Ελληνικά Πετρέλαια, ελάχιστοι εργαζόμενοι από τους 1200, πλην του μικρού προσωπικού ασφαλείας, πήγαν  --->>> 
στη δουλειά, με αποτέλεσμα να μείνουν κλειστές όλες οι μονάδες της παραγωγής, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν και στο μπλοκ της πορείας. 
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε κινητοποιήσεις ενάντια στο διαφαινόμενο κλείσιμο της επιχείρησης, απήργησαν όλοι, και σχηματίσαν μαζικό μπλοκ στην πορεία.
Καθολική ήταν επίσης η συμμετοχή, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Δέσποινα Χαραλαμπίδου η συμμετοχή στην απεργία σε μια σειρά από μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπως το Χαληβουργείο, η ΣΙΔΕΝΟΡ, η Μινέρβα, οι Μύλοι Αλατίνη, το εργαστάσιο Ευθυμιάδη, το Τιτάν, η Amstel, ο Μύθος, η Coca Cola, στις μεγάλες ΔΕΚΟ όπως η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ, στο ΙΚΑ και αλλού. 
Στις τράπεζες υψηλή η συμμετοχή σε όσες παραμένουν ως ένα ποσοστό δημόσιες, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική, αλλά και στην Εμπορική, ενώ κλειστά παρέμειναν όλα σχεδόν τα καταστήματα της Εθνικής. Στις ιδιωτικές τράπεζες το εργασιακό καθεστώς αποτρέπει τη συμμετοχή στην απεργία, αλλά σε κάποιες από αυτές, όπως στην Πειραιώς, αυτή τη φορά απήργησαν πολλοί εργαζόμενοι.

Πιο πίσω έμειναν ωστόσο βασικοί τομείς του δημοσίου, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Στην εκπαίδευση το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε γύρω στο 40%, και στις δυο βαθμίδες, διπλάσιο από εχθές.
 
Μαζική ήταν η συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές πορείες, η οποία συνολικά έφτασε τα 12-15.000 άτομα, κινούμενη έτσι πάνω από την 15η Δεκέμβρη. 
Η αρχική εντύπωση που σχηματίστηκε ήταν πιο αρνητική, αφού φαίνεται ότι ο κόσμος άργησε να μπει στα μπλόκα της διαδήλωσης. 
Όταν αυτή ξεκίνησε όμως, σταδιακά πλήθαινε, για να φτάσει το μέγιστο στην Τσιμισκή, προτού βέβαια δεχθεί την επίθεση της Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: