Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΗ «ΒΑΒΕΛ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Τελεσίγραφο Παπαδήμου στα κόμματα !

Να «υπογράψουν» ένα «μνημόνιο» για τη στήριξη- χωρίς «αστερίσκους»- της κυβέρνησης, που βρίσκεται στην πιο λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, θα ζητήσει από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος. Η εκ νέου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του και τη συμμετοχή των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη θεωρείται σχεδόν βέβαιη πια και όπως αναμένεται θα προσδιοριστεί χρονικά μετά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων για το PSI.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η σύσκεψη υπό τον κ. Παπαδήμο να γίνει ακόμη και αύριο το απόγευμα ή το Σάββατο,>>>




ενώ είναι πιθανή η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εντός των επομένων ημερών.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει, τουλάχιστον δια των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Π. Καψή, σαφή «τελεσίγραφα» για τη στάση των κομμάτων τους.
«Θέλω να επισημάνω ότι εν' όψει των πολύ σημαντικών νομοσχεδίων τα οποία θα έρθουν στη Βουλή και προφανώς της συμφωνίας της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος, η κυβέρνηση περιμένει την πλειοψηφία που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων προγραμματικών δηλώσεων.
Δηλαδή, η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εκφράστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ να επιβεβαιωθεί εκ νέου και σε αυτές τις ψηφοφορίες», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Καψής διαψεύδοντας ταυτόχρονα φήμες περί παραίτησης του κ. Παπαδήμου λόγω του «αλαλούμ«» κατά την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Αποκλειστικό μέλημα του πρωθυπουργού -υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, για τη νέα δανειακή σύμβαση και για το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης 2013-2015. «Από αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα εξαρτάται η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία - αυτά είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού και αυτή η στάση ελπίζω να μην παρεξηγείται από κανέναν», επεσήμανε με νόημα ο κ. Καψής.
Αιχμές
Μία από τις ερωτήσεις που δέχτηκε εν τω μεταξύ χθες ο κ. Καψής κατά την ενημέρωση των συντακτών ήταν «αν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης μπορεί να παραμείνει μετά τη δήλωσή του ότι δεν διάβασε το μνημόνιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε καταρχάς να κάνει σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού, ωστόσο έδωσε «ψήγματα» από το «κλίμα» στο Μέγαρο Μαξίμου: «Κάθε πολίτης και ιδιαίτερα κάθε πολιτικός και υπουργός βέβαια, κάνει δηλώσεις για τις οποίες παίρνει και την ευθύνη».
Κυβερνητικός αξιωματούχος εν συνεχεία μιλώντας σχετικά με το προχθεσινό αλαλούμ στη Βουλή και βεβαίως τις διάφορες δηλώσεις υπουργών, επιχείρησε να προϊδεάσει για τη «γραμμή» που θέλει να ακολουθεί χωρίς να αποκλίνει από τον στόχο η κυβέρνηση: «Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει...».
Εμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Παπαδήμος υπηρετεί πιστά και μεθοδικά τον στόχο να υπάρξει συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση (μαζί με το νέο μνημόνιο), αλλά ταυτόχρονα δεν απορρίπτει εισηγήσεις για ανασχηματισμό - σίγουρα μετά την ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα.
Αυτό που χαρακτηρίζεται σχεδόν... αυτονόητο είναι ότι θα ζητηθεί μετ' επιτάσεως από τους τρεις αρχηγούς, ξανά, να απαντήσουν με έμπρακτες δεσμεύσεις και να υπογράψουν τις επικείμενες συμφωνίες με τους εταίρους - ώστε στη Βουλή η στήριξη να έρθει από την αυξημένη πλειοψηφία (των 255 βουλευτών).
Διλήμματα
Σε κάθε περίπτωση, μετά και την αυριανή έλευση στην Αθήνα του Τσαρλς Νταλάρα, ο κ. Παπαδήμος θα τροχοδρομήσει πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, γνωρίζοντας ότι στα τρία κόμματα μπαίνουν πια ασφυκτικά διλήμματα από το εσωτερικό τους και τη δημοσκοπική «εικόνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: