Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Με εθνική γραμμή στις Βρυξέλλες /// Τα καλά νέα δεν είναι... είδηση

*Κοινό ανακοινωθέν από την Προεδρία της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη 
Αλ. Τσίπρα, Κυρ. Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη και Π. Καμμένου. 
Διαχώρισαν τη θέση τους Δ. Κουτσούμπας και Β. Λεβέντης




Με την ενότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων που επετεύχθη στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί η χώρα μας το μεγάλο θέμα του προσφυγικού, αρχής γενομένης από το Ευρωτουρκικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας μία ημέρα αργότερα
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων "σε μια ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα" εξέφρασε μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, ενώ αντίστοιχες θέσεις διατύπωσαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, παρά την κριτική τους στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Διαβάστε:


Τα καλά νέα δεν είναι... είδηση

Το 2015 ήταν αντικειμενικά μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία. Από τη μια είχαμε το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας από την ΕΚΤ, αμέσως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, και από την άλλη πλευρά ως χώρα βιώσαμε την αβεβαιότητα των αχαρτογεωγράφητων συνεπειών των capital controls.
Πάνω σε αυτό το ασταθές τοπίο είχε χτιστεί το τρομολαγνικό σενάριο της γιγαντιαίας ύφεσης με την οποία θα έκλεινε το 2015.
ΔΝΤ, Κομισιόν, διεθνείς οίκοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από κοντά εκτόξευαν τις εκτιμήσεις στα δυσθεώρητα ύψη του 4%.

Τον Οκτώβριο που η κυβέρνηση άρχιζε δειλά - δειλά να μιλά για πολύ χαμηλότερη ύφεση από αυτήν που άλλοι ανέμεναν και άλλοι καλλιεργούσαν ως επιθυμία, το ΔΝΤ από το Περού εκτιμούσε την ύφεση τουλάχιστον το 2,5%.
Όμως για άλλη μια φορά το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις του αφού όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση για το 2015 έκλεισε στο 0,2%, διορθώντας τον σημαντικό αυτό δείκτη για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα προς τα κάτω.
Συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου έδινε ύφεση 0,7% και στις 29 Φεβρουαρίου 0,3%.

Πρακτικά δηλαδή η χώρα μας δεν είχε ύφεση το 2015 και αυτό είναι καίριας σημασίας γιατί σε αυτή την τελική τιμή που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο και με τη βούλα της Κομισιόν θα βασιστούν όλα τα σενάρια μέτρων για την επόμενη διετία.
Μηδενική ύφεση σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα χρειαστούν έκτακτα επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το κενό της προηγούμενης χρονιάς, αφού παρά τις δύσκολες συνθήκες το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι όχι μόνον εντός των ορίων που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι, αλλά τελεί και υπό καλύτερους όρους.

Και αυτό είναι καλό νέο για όλους. Και τα καλά νέα ως γνωστόν στη χώρα μας εσχάτως δεν κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, των καναλιών και των εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: