Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το "κομμένο" video clip του Ρομάν Γαβρά...

Μου το έστειλε την περασμένη εβδομάδα φίλος Αναγνώστης, με τη σημείωση «Μ.Ι.Α. Born Free: το νέο κλιπ του Romain Gavras που λογοκρίθηκε από το YouTube». Παρ' όλη την …γοητεία που ασκεί στο internet η λέξη «λογοκρίθηκε» (σαν …παράσημο, ένα πράγμα…), το είδα, με προβλημάτισε και …ανέβαλα την ανάρτησή του, κυρίως λόγω των σκηνών "ρεαλιστικής απεικόνισης βίας" που περιέχει…

Είχα ψάξει στο μεταξύ, να βρω κάποιες σχετικές προσεγγίσεις, από ανθρώπους πιο …σχετικούς. Θεώρησα πιο αξιόλογες τις παρακάτω και –παρακαλώ- διαβάστε τες, πριν δείτε το κλιπ... --->>> 



 


Ρομάν Γαβρά
ΥΓ1. Να επαναλάβω, ότι το κλιπ (διαρκειας 9΄6΄΄), που είναι στην ουσία ένα βιντεο-κλιπ για το γκρουπ M.I.A., είχε αποσυρθεί από το YouTube. Σήμερα, μπορεί να το δει κάποιος αν παρακάμψει κάποιους περιορισμούς...
ΥΓ2. Μετά μπορείτε να δείτε και μια live παρουσίαση του Born Free από το γκρουπ Μ.Ι.Α.

...Είχα υποσχεθεί να μην προωθώ δυσάρεστα θέματα όχι για άλλο λόγο,απλώς γιατί η θετική ματιά στη ζωή έχει γίνει δυσεύρετη και, όπως οι καλές κουβέντες που τις έχεις ανάγκη στα δύσκολα, έτσι έχουμε ανάγκη περισσότερο φως από ότι σκοτάδι, χαμόγελο αντί για στενοχώρια. 
Το video όμως του Gavras ασκεί μία σχεδόν μαγική έλξη, με δράση αντίστοιχη της ‘ομοιοπαθητικής’: η κάθαρση έρχεται από την αναμέτρηση με την πλευρά της ζωής που αποστρεφόμαστε, το πρόσωπο που δεν θέλουμε να δούμε στον καθρέφτη, τη σκιά που μας παρατηρεί πίσω από τον τηλεοπτικό δέκτη, τον τελευταίο καιρό. 
Δεν ξέρω ποιoν αναγνωρίζουμε στους ήρωες της ταινίας, όλα μου μοιάζουν όμως γνώριμα και οικεία…
Ή μήπως όχι;

2. Νίκος Σμυρναίος http://smyrnaios.net/archives/542
Είναι γνωστό στους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου ότι είμαι φαν του Ρομάν Γαβρά, σκηνοθέτη, γιού του Κώστα Γαβρά. Έχω αναφερθεί παλιότερα στα κλιπ που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος αλλά και η κολλεκτίβα Kourtrajmé στην οποία ανήκει.
Κοινό στοιχείο των παραγωγών αυτών είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, η πρόκληση αλλά και ο κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός, έστω κι αν το τελευταίο στοιχείο καλύπτεται πολλές φορές από το σκάνδαλο που προκαλούν τα κλιπ.
Προσωπικά βρίσκω ότι οι εικόνες του Γαβρά τζούνιορ είναι μοντέρνες, με την έννοια που ήταν και αυτές του πατέρα του πριν από τριάντα χρόνια: αντικατοπτρίζοντας τις εντάσεις, τις φοβίες και την αισθητική που διατρέχουν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Το τελευταίο κλίπ του Ρομάν Γαβρά για το γκρουπ M.I.A. δημιούργησε πάλι σκάνδαλο αφού κατόρθωσε να λογοκριθεί, μεταξύ άλλων, κι από το YouTube.
Σαφώς εμπνευσμένο από το Punishment Park του Peter Watkins, το Born Free χρησιμοποιεί ακόμη μια φορά το βίντεο κλιπ ως μέσο για να μιλήσει για άλλα πράγματα.



M.I.A - "Born Free"



M.I.A. - "Born Free" (live on Letterman)



Δεν υπάρχουν σχόλια: