Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τζορτζ Όργουελ 1903 - 1950

Σαν σήμερα στις 21 Ιανουαρίου 1950 πέθανε (σε ηλικία μόνο 47 ετών) ο Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ.
Ήταν Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος (δημοφιλέστερα έργα του, "Η Φάρμα των Ζώων" και το "1984").
Ωστόσο, από τις κορυφαίες στιγμές της ζωής του (σύμφωνα με τον ίδιο, που δήλωνε αναρχικός) ήταν η συμμετοχή του στον ισπανικό Εμφύλιο. Στρατευμένος αρχικά στη δημοκρατική πολιτοφυλακή, πολέμησε και τραυματίστηκε, για να συγκρουστεί αργότερα και με τους κομμουνιστές. Στο βιβλίο του "Πεθαίνοντας στην Καταλωνία" (1938) αποτύπωσε μοναδικά τις εμπειρίες και τη δράση του.
Ο Τζωρτζ Όργουελ γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας το 1903...   
ΔΙΑΒΑΣΤΕ λίγα πράγματα για τη ζωή και το έργο του και 
ΔΕΙΤΕ   3 χαρακτηριστικά video --->>> 







...γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου. Η οικογένειά του επέστρεψε στην Αγγλία το 1911.

Τα χρόνια 1917-1921 σπούδασε υπότροφος στο Ήτον, όπου πρωτοδημοσίευσε κείμενά του σε περιοδικά.
Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, απ' όπου παραιτήθηκε έξι χρόνια μετά, αμφισβητώντας το ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση, την οποία οι ντόπιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ.
Έκτοτε έζησε για καιρό φτωχική ζωή στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος με περιθωριακούς.
Επρόκειτο για μια συνειδητή από μέρους του απόρριψη του αστικού τρόπου ζωής, που συνοδεύτηκε από την πολιτική του ωρίμανση. 

Τα βιβλία του Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου (1933), Μέρες της Μπούρμα (1934), Η κόρη του παπά (1935) και Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν (1937), δίνουν το χρονικό της περιόδου αυτής και καταγράφουν την εξέλιξη των ιδεών του.

Μετά τον ισπανικό εμφύλιο και με την έκρηξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τοποθετήθηκε διευθυντής της Ινδικής Υπηρεσίας του BBC απ' όπου αποχώρησε το 1943.
Ως λογοτεχνικός συντάκτης, εν συνεχεία, στην εφημερίδα Tribune, διαμόρφωσε πολιτικές θέσεις με σοσιαλιστική κατεύθυνση, διαφοροποιημένος ωστόσο από την επίσημη γραμμή των Εργατικών. Στην περίοδο αυτή ανήκουν μερικά από τα καλύτερα δοκίμιά του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγραψε τα δύο βιβλία που του χάρισαν τη μεγάλη του φήμη.
Το 1944 ολοκλήρωσε τη Φάρμα των Ζώων, πολιτική αλληγορία εμπνευσμένη από τη Ρωσική Επανάσταση και τη σταλινική περίοδο της ΕΣΣΔ. Το βιβλίο τον έκανε πλούσιο και διάσημο.
Το 1949 κυκλοφόρησε το τελευταίο του έργο, το περίφημο 1984, κορυφαία ίσως στιγμή του συγγραφέα και πολιτικού στοχαστή. Με τη δράση τοποθετημένη στο μελλοντικό τότε έτος 1984, σκιαγραφεί αριστουργηματικά όσο και εφιαλτικά το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος όπου τα πάντα εξελίσσονται υπό την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού.
To 1950, λίγο πριν τον θάνατό του, μακριά από το αγαπημένο του νησί Τζούρα των Εβρίδων, ο βρετανός λογοτέχνης απαγόρεψε ρητά τη συγγραφή της βιογραφίας του, κάτι που τελικά δεν τηρήθηκε από τους πολυάριθμους βιογράφους του.

ΠΗΓΗ wikipedia

Σημ. Προβοκάτορα : Ο Όργουελ, ήταν ένα ...μυαλό, τόσο "ανοιχτό" , αναλυτικό και συνάμα προοδευτικό κι αριστερό, που γίνονταν αυτόματα ...προφητικό ! Θεωρώ απαραίτητο ...πλεονασμό, να προτείνω σ' όσους δεν διάβασαν τη Φάρμα των Ζώων και το 1984, να το κάνουν οπωσδήποτε, όπου κι αν ανήκουν  ιδεολογικά κι όποια κι αν είναι η ηλικία τους...

video 
Tα βιβλία «1984» του Τζωρτζ Όργουελ και «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» του Άλντους Χάξλεϋ πραγματεύονται το ζήτημα του μελλοντικού ολοκληρωτισμού, που μπορεί να προκύψει από την καταστολή, τον έλεγχο της συμπεριφοράς και τη μετατροπή των ανθρώπων σε άβουλα και ανελεύθερα όντα. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Ενα ελάχιστο δείγμα αυτών πραγματεύεται η συγκεκριμένη παρουσίαση.


Τα άλλα 2, είναι τα κινηματογραφικά treiller 
των ταινιών 1984 και  Φάρμα των Ζώων




Δεν υπάρχουν σχόλια: