Η Δικαιοσύνη στη Χιλή πρόκειται να ερευνήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, τις συνθήκες θανάτου του πρώην προέδρου της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε που πέθανε στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του οποίου ηγείτο ο μετέπειτα δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, ανακοινώθηκε σήμερα από δικαστικές πηγές...
«Θα πρέπει να ερευνηθεί εάν επρόκειτο ή όχι για αυτοκτονία και υπό ποιές συνθήκες έγινε», ανέφερε δικαστική πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.
επικεφαλής αριστερής συμμαχίας, «αυτοκτόνησε» στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 στο προεδρικό μέγαρο, την ώρα που βομβαρδιζόταν από αέρος και δεχόταν πυρά από τους πραξικοπηματίες του στρατηγού Πινοσέτ.
Ο Αλιέντε ήταν τότε 65 χρόνων.
Η υπόθεση που αποτελεί μέρος των 726 φακέλων με αγωγές που αναφέρονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της πολύχρονης δικτατορίας στη Χιλή (1973-1990) δεν είχε απασχολήσει τις αρχές μέχρι σήμερα.
«Οι κατάλογοι των θυμάτων που περιλαμβάνονταν στην έκθεση της εθνικής επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης αναθεωρήθηκαν και βρέθηκε ότι πάμπολλες περιπτώσεις δεν είχαν καν περάσει από δικαστική διαδικασία» εξήγησε άλλη δικαστική πηγή που πρόσθεσε: «Μεταξύ των 726 αγωγών υπάρχει και το θέμα του προέδρου Αλιέντε γιατί απλώς καμία δικαστική ενέργεια δεν έγινε ποτέ σχετικά με το θάνατό του»...
Ολα αυτά τα χρόνια η σύζυγος του Αλιέντε, Ορτένσια Μπούσι, που είχε καταφύγει στο Μεξικό μετά το πραξικόπημα, μέχρι το τέλος της ζωής της το 2009, αγωνίστηκε για να αποδειχτεί η αλήθεια για το θάνατό του χωρίς όμως να τα καταφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ