Τέλος μπαίνει στην επί τρεις δεκαετίες δικαστική διαμάχη για την διαχείριση του Σπηλαίου των Πετραλώνων και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί το επιστημονικό σωματείο «Ανθρωπολογική Εταιρεία της Ελλάδος» από τον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων.
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το πρωτόκολλο αποβολής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας της Ελλάδος από το Σπήλαιο και τις γύρω εγκαταστάσεις (μουσείο, αναψυκτήριο κ.ά.), έκτασης 179.230 τ.μ. --->>>
Στην Ανθρωπολογική Εταιρεία είχε παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ η διαχείριση του Σπηλαίου με σύμβαση το 1981. Το 1983 όμως το Σπήλαιο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος και η ευρύτερη περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Τότε ο ΕΟΤ κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης. Έτσι, η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2979/2009 απόφασή του, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, αλλά και επειδή έκρινε το Τμήμα αντισυνταγματική την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του σπηλαίου. Να σημειωθεί ότι την αίτηση στο ΣτΕ κατέθεσε η «Ανθρωπολογική Εταιρεία της Ελλάδος» με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το από 2004 πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που εξεδόθη από τον υπουργό Πολιτισμού.
Η περιπέτεια του Ελληνικού Δημοσίου για το Σπήλαιο κρατά 27 χρόνια από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη. Από το 1997 δόθηκε με νόμο η ευκαιρία στον υπουργό Πολιτισμού να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής κατά οποιουδήποτε νεμόταν, κατείχε ή χρησιμοποιούσε χώρους που εκμεταλλευόταν ο ΕΟΤ, ώστε να αποδοθούν οι χώροι αυτοί στο υπουργείο Πολιτισμού.
Tο υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε στις 16/01/2004 Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής σε βάρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, το οποίο ανεστάλη με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 21/01/2004, ύστερα από προσφυγή της Α.Ε.Ε.
Από τότε μέχρι σήμερα, ούτε απόφαση είχε εκδοθεί, ούτε είχε ανακληθεί η προσωρινή διαταγή. Η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας υιοθέτησε εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου ότι το πέρασμα των αρχαιολογικών χώρων γίνεται με γενικές και όχι «φωτογραφικές» διατάξεις, που επιβάλλονται από λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία των αρχαιοτήτων την οποία επιτάσσει το Σύνταγμα.
Επίσης δέχθηκε ότι με την αποβολή δεν παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία σύναψης συμβάσεων, αφού στόχος είναι η προστασία αρχαιοτήτων και παράλληλα προβλέπεται δυνατότητα αποζημίωσης όσων είχαν σύμβαση χρήσης των επίμαχων χώρων. Αντίθετα, μειοψηφία τριών δικαστών έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό.
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις και αν το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει σε περεταίρω ενέργειες.
http://www.halkidikinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου