Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αντιπολίτευση αλλά και Ε.Ε. κατά του "φράχτη-Παπουτσή"...

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει φράκτη μήκους 12,5 χλμ. στον Έβρο, προκειμένου να σταματήσουν οι αθρόες προσελεύσεις μεταναστών μέσω της Τουρκίας.
Τα στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για εκατοντάδες λαθρομετανάστες που περνούν καθημερινά τα σύνορα, ενώ το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας έχει γίνει κάτι παραπάνω από εκρηκτικό.
Κάθε χώρα - μέλος αποφασίζει μόνη της πως θα φυλάξει τα σύνορα της, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μικελε Τσερκόνε, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. --->>> 



"Οι φράχτες και τα τείχη έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν βραχυπρόθεσμα μέτρα που δεν βοηθούν αληθινά στην αντιμετώπιση και την διαχείριση των προκλήσεων του μεταναστευτικού ζητήματος με έναν πιο συγκροτημένο τρόπο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερκόνε.

Για "υποκρισία" αυτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση του φράχτη, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής υποστηρίζοντας: "Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σέγκεν να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της".

Η ΝΔ με ανακοίνωση της υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη μεταναστευτική πολιτική και χαρακτηριστικά αναφέρει: "Με μεμονωμένα μέτρα και 'μπαλώματα', όπως τα 'συρματοπλέγματα στον Έβρο', το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται".

Για "απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων" μιλά το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του. "Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Για "νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης" κάνει λόγο ο Συνασπισμός, σχετικά με την εγκατάστασητου φράχτη στον Έβρο και σημειώνει: "Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων".

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης του φράχτη εκφράζει και ο ΛΑΟΣ λέγοντας: "Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;"

Ο Χρήστος Παπουτσής έχει διατυπώσει σε όλους τους τόνους οτι στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή ασύλου.
Η εγκατάσταση της Frontex στον Έβρο έχει φέρει θετικά αποτελέσματα όμως ακόμα συνεχίζουν να μπαίνουν στη χώρα μας λαθρομετανάστες που ισοδυναμούν με ένα ολόκληρο χωριό. Απ' αυτούς το 26% είναι αφρικανικής υπηκοότητας και το 18% πακιστανικής.

Το 2009 είχαν συλληφθεί 126.145 μετανάστες ενώ μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2010 οι συλλήψεις είχαν φτάσει τις 96.398. Οι αρχές υπολογίζουν οτι οι λαθρομετανάστες στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης που περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τα κέντρα υποδοχής αλλά και την ακτοφυλακή.

Αρνητικός ο αντίκτυπος στο διεθνή τύπο
Πρωτοσέλιδο στον Γερμανικό τύπο είναι το ελληνικό σχέδιο για κατασκευή του φράχτη στον Έβρο με τα σχόλια να είναι κυρίως επικριτικά ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
"Η Ελλάδα απειλεί με την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία", "Φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα" είναι κάποιοι από τους τίτλους του γερμανικού τύπου.

Η "Frankfurter Allgemeine Zeitung" γράφει ότι "η κατασκευή του φράχτη συνιστά μια παραδοξότητα για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ" και παράλληλα σημειώνει ότι "δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι ο φράχτης θα σταματήσει το κύμα προσφύγων".
"Η πολιτική αυτή δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό και επιπλέον είναι ήδη αλλού αποτυχημένη" γράφει η εναλλακτική εφημερίδα του Βερολίνου "Ταγκεζάιτουνγκ".
"Ο κόσμος θα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινος κι όχι να χτίζεις φράχτες", είναι το σχόλιο της "Νεου Βεστεφάλιτσε" η οποία παρατηρεί ότι για χιλιάδες μετανάστες το εγχείρημα της αναζήτησης μιας θέσης στον ήλιο τελειώνει με θάνατο.

Στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο "ως παραβίαση των αρχών της ΕΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Παράλληλα όμως διευκρινίζει ότι η ΕΕ δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει χώρες που είναι αντιμέτωπες με κύματα προσφύγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: