Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο Siemens: όλοι δηλώνουν, θύματα ...σκευωρίας !!!

«Μπαράζ» αντιδράσεων πυροδότησαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens.
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία καταλογίζει ότι «προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», εξαπολύει με γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.
Στην τοποθέτησή της για την υπόθεση Siemens, η ΝΔ ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου --->>> 





αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσδιορίζοντάς τα στην «ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής».
Όσον αφορά στον ίδιο, ο κ. Σημίτης καταλογίζει στη ΝΔ ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, προβάλλοντας για παράδειγμα συναντήσεις με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησε ποτέ. «Αποσιώπησε η αξιωματική αντιπολίτευση» συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4I για βελτίωση του τιμήματος».
Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης της αποδίδει παραπλάνηση, αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις». Η χώρα, καταλήγει ο κ. Σημίτης στη δήλωσή του, βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση, αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις.

Σκληρή απάντηση στη γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού εξέδωσε η ΝΔ, η οποία κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα», καθώς δεν κάνει «καμία αναφορά ούτε στο 1 εκατ. μάρκα του κ. Τσουκάτου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην παραίτηση Καστανίδη για σοβαρά θέματα διαφάνειας, ούτε στην αντικατάσταση του κ. Καστανίδη από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και αυτός έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens». Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα που «πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ. Παπανδρέου», ενώ χαρακτηρίζει την επιστολή Σημίτη ως «απολογία», χωρίς όμως να απαντά στα ζητήματα που έχουν τεθεί από την εξεταστική επιτροπή.

Αντίδραση Αλογοσκούφη
Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της προκαταρκτικής επιτροπής για το θέμα της Siemens. Σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού Δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού.
Ουδέποτε περιελήφθη θέμα Siemens σε οποιαδήποτε γενική συνέλευση, αναφέρει ο πρώην υπουργός, ούτε υπέγραψε ή χειρίστηκε σχετική σύμβαση, ώστε να τεκμηριώνεται σχετική πράξη ή παράλειψή του, από την εξεταστική επιτροπή.

Σχόλιο Χριστοδουλάκη
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάστηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.

Σχόλιο Παπαντωνίου
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Siemens σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. «Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαντωνίου και συμπληρώνει ότι «η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν πείθει το λαό ότι προχωρά η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ό,τι και όποιους αφορά, αλλά, αντίστροφα, επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Τι λέει ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, σε σύντομη δήλωσή του, αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.
Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens, να τον εντάξει στα "προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα", αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.
"Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο «κάδρο» του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο" σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Αντίδραση του Γ. Παπαθανασίου
Εξυπηρέτηση κομματικών -αποκλειστικά- σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας καταλογίζει ο Γ. Παπαθανασίου στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή. Σε δήλωσή του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας-, αφού η απομάκρυνση αυτή και οι αλλαγές συντελέστηκαν πολύ πριν αναλάβει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Υπογραμμίζοντας ότι δεν χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens, καταλήγει ότι «πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας».

Δηλώσεις Λιάπη, Παυλόπουλου
Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι "ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών". Ο κ. Λιάπης υπογραμμίζει ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα. Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο.
Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: "Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων".

Δήλωση Χρίστου Βερελή
Εξαιρετικά αιχμηρός στην κριτική του απέναντι στην απόφαση να παραπεμφθεί για περαιτέρω διερεύνηση σε προανακριτική επιτροπή για τη Siemens είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρίστος Βερελής.
«Η εξεταστική ξεκίνησε για "Μπεν Χουρ" και κατέληξε σε "Άμποτ και Καστελο"» σημειώνει ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να μείνουν ανέλεγκτοι»
Ο κ. Βερελής σημειώνει στη δήλωσή του ότι βρίσκεται στη λίστα των προτεινομένων για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ήταν υπουργός Μεταφορών, παρότι είναι γνωστό ότι στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, ενώ ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με τη Siemens, γεγονός που προκάλεσε την οργή της γερμανικής εταιρείας
Δεύτερον, «γιατί ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων», συμπληρώνει ο βουλευτής, υπονοώντας ότι δεν είναι αρεστός στο κόμμα του και στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι διαφωνία για την παραπομπή Βερελή εξέφρασαν κατά την καταληκτική συνεδρίαση της Πέμπτης οι Πάνος Καμμένος, Αναστάσιος Νεράντζης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από τη ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ οι Παντελής Οικονόμου και Ανδρέας Μακρυπίδης (λόγω εντοπιότητας).


Δεν υπάρχουν σχόλια: