Ιστορικές στιγμές ζει η Αίγυπτος, καθώς περισσότεροι από 2.000.000 πολίτες έχουν κατακλύσει την πλατεία Tahrir (σ.σ. Απελευθέρωσης) στο κέντρο του Καΐρου, φωνάζοντας ένα και μόνο σύνθημα: «Mubarak, παραιτήσου!».
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη οκτώ ημέρες, η οργή του κόσμου εξακολουθεί και ξεχειλίζει: «Φύγε κι άφησε μας να ζήσουμε !» φωνάζει με μια φωνή η λαοθάλασσα, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Hosni Mubarak. Οι εκκλήσεις τους συνοδεύονται από τραγούδια και ύμνους --->>> video
για την ελευθερία, ενώ πολλοί χτυπούν ρυθμικά τύμπανα, βαρέλια και ό,τι άλλο προκαλεί ήχο.
Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται οι δικαστές. Ζητούν άμεση αλλαγή του πολιτικού συστήματος και σαφή διάκριση των εξουσιών. «Όσο ο Mubarak δεν φεύγει, τόσο ο κόσμος θα ξενυχτά εδώ, στην πλατεία» δηλώνει στο Reuters ένα από τα μέλη της δικαστικής γερουσίας.
Ο στρατός αγνοεί τον Mubarak
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο Αιγυπτιακός Στρατός άφησε στην άκρη τον ρόλο του θεματοφύλακα του Συντάγματος και κατέβηκε στο πλευρό των πολιτών.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα παραμένουν γύρω από την πλατεία Απελευθέρωσης, ενώ ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το κέντρο της έντασης. Όμως, αυτό αφορά στον μηχανικό εξοπλισμό και μόνον. Γιατί το έμψυχο υλικό, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, έχουν ήδη περάσει στην αντίπερα όχθη.
Με μια σύντομη ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου δείχνει ποια στάση πρόκειται να ακολουθήσει στο εξής: «Για τον μεγάλο λαό της Αιγύπτου, οι ένοπλες δυνάμεις σας, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του λαού, δεν έχουν κάνει και δεν θα κάνουν χρήση βίας εναντίον του».
Μετά τον δυτικό κόσμο και τη Ρωσία, ο Hosni Mubarak έχει απωλέσει και το τελευταίο έρεισμα για την παραμονή του στην εξουσία.
Ρόλο ρυθμιστή διεκδικούν οι Η.Π.Α.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. αποφάσισε να στείλει ειδικό απεσταλμένο στο Κάιρο. Ο Frank Wisner, πρώην πρεσβευτής της «Αστερόεσσας» στην Αίγυπτο, καλείται να βολιδοσκοπήσει το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στο κέντρο του αραβικού κόσμου.
Από τη μια πλευρά είναι ο Hosni Mubarak και το καθεστώς του. Ο διορισμός του Omar Suleyman, πρώην αρχηγού των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στη θέση του αντιπροέδρου της χώρας, αλλά και του Ahmed al-Shafiq στον πρωθυπουργικό θώκο, αποτέλεσαν μια λύση ανάγκης απέναντι στην κοινωνική έκρηξη, ωστόσο δεν έτυχαν της αποδοχής ούτε των πολιτών αλλά ούτε και των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Οι τελευταίοι, συγκροτώντας τη μήτρα των απανταχού ισλαμιστικών κινημάτων – μετριοπαθών και εξτρεμιστικών – αγνόησαν τον πρόεδρο Mubarak και έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Mohamed el – Baradei.
Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) βγήκε από τον κατ’ οίκον περιορισμό και έγινε ένα με το οργισμένο πλήθος. «Εάν ο Mubarak θέλει να σώσει το τομάρι του, πρέπει να φύγει αμέσως από τη χώρα» δήλωσε, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.
Τα διεθνή Μ.Μ.Ε. «καρφώνουν» τον πρόεδρο της Αιγύπτου
Η διακοπή της διαδικτυακής επικοινωνίας και οι μέθοδοι που επιστράτευσε το καθεστώς Mubarak, για να φιμώσει την ελεύθερη φωνή της Αιγύπτου, έπεσαν στο κενό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μεταδίδει συνεχή ροή βίντεο με τα έργα και τις ημέρες του προέδρου της χώρας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που στις Η.Π.Α. προήδρευε ο George W. Bush.
Αιχμές αφήνει, σε κάθε ευκαιρία, και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, για τις «μεθόδους λογοκρισίας» που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Αιγύπτου, προκειμένου να μην ακουστούν προς τα έξω τα νέα από το μέτωπο της έντασης.
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Ηλιαχτίδα»
Το απόγευμα της Τρίτης, οι συνολικά 215 Έλληνες της Αιγύπτου επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, όταν τρία αεροσκάφη τύπου C-130 απογειώθηκαν από
το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό την Αλεξάνδρεια.
Στις 16:42, όλα είχαν τελειώσει. Μέσα σε σύντομο χρόνο και υπό την εποπτεία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, ο επαναπατρισμός των Αιγυπτιωτών στέφθηκε με επιτυχία.
Ωστόσο, ο χρόνος για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Hosni Mubarak, έχει αρχίσει να μετράει πλέον αντίστροφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου