Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Συνδικαλισμός και στον Στρατό ;

«Τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και μάλιστα χωρίς η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών να εξαρτάται από οποιαδήποτε άδεια ή την έκδοση σχετικού νόμου». Αυτό είναι και το «δια ταύτα» της εισήγησης που θα κάνει ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ο αρεοπαγίτης Χ. Δημάδης, ζητώντας την αναίρεσης απόφασης του Εφετείου που είχε ταχθεί κατά του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Αν η εισήγηση του κ. Δημάδη γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνδικαλισμό στις ΕΔ κατά τα πρότυπου ισχύει στα Σώματα Ασφαλείας. --->>>



Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί την Ολομέλεια του Αρείου μετά από παραπομπή ενώπιον της, από το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου. Στον Άρειο Πάγο έχουν προσφύγει αξιωματικοί ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, με την οποία είχε κριθεί ότι ο συνδικαλισμός στις ΕΔ δεν επιτρέπεται και ότι σχετικοί περιορισμοί που τίθενται είναι θεμιτοί.

Είχε προηγηθεί, όμως, το 2005 απόφαση του Πενταμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας Αθηνών με την οποία είχε κριθεί το εντελώς αντίθετο. Ότι δηλαδή, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η συνδικαλιστική δραστηριότητα των αξιωματικών των ΕΔ.

Τώρα στην εισήγησή του προς την Ολομέλεια ο κ. Δημάδης, θα επισημάνει καταρχάς ότι απεργία στις ΕΔ δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, καθώς θέτει υπό άμεση απειλή την εθνική ασφάλεια της χώρας και για το λόγο αυτό συνιστά στρατιωτικό έγκλημα.

Θα επισημάνει όμως επικαλούμενος τα άρθρα 4,12 και 23 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ότι τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, μπορούν να απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις ΈΔ, χωρίς μάλιστα η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών να εξαρτάται από οποιαδήποτε άδεια ή την έκδοση σχετικού νόμου.

Δεν υπάρχει περιορισμός
Σύμφωνα με τον εισηγητή, η μη έκδοση νόμου που να προβλέπει το συνδικαλισμό στις ΈΔ, δεν συνεπάγεται «την επ’ αόριστον αναστολή ή και τη ματαίωση ικανοποίησης του δικαιώματος να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Μάλιστα, κατά τον εισηγητή «ο νόμος δεν επιτρέπεται να εξαρτήσει την άσκηση του επίμαχου ατομικού δικαιώματος από προηγούμενη άδεια του κράτους ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου», ενώ διάταξη νόμου που «καθιερώνει την άδεια αυτή ως προϋπόθεση νομίμου συστάσεως και λειτουργίας ενώσεως ή σωματείου, αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα και δεν εφαρμόζεται» θα πει ο αρεοπαγίτης.

Ακόμη, ο κ. Δημάδης θα αναφέρει ότι όσοι υπηρετούν στις ΕΔ δεν αποτελούν ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών, «κείμενοι εκτός του πεδίου των επιμέρους εγγυήσεων των συνταγματικών δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: