«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει η Γαλλία την καταφυγή στη βία κατά των Λίβυων διαδηλωτών από τον Μουαμάρ Καντάφι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή Δικαιοσύνη.
Σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σήμερα Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Γενεύη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, «κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας και πολλών εταίρων απ' όλες τις ηπείρους». Σύμφωνα με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο «ζητά την αναστολή της συμμετοχής --->>>
της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».
«Καλούμε όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ψηφίσουν την απόφαση αυτή» προσθέτει. Και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επαφές την Τρίτη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, με θέμα συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το " φάσμα τών επιλογών ", που έχουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Λιβύη.Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της από τη χώρα αυτή.
Σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε Λίβυος πρώην υπουργός, ο οποίος προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα. Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών. "Τελικά, όταν πιέζεται πραγματικά μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Καντάφι θα κάψει όλα όσα έχει αφήσει πίσω του", είπε χαρακτηριστικά ο Τζαλίλ.
Το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας.
Ανησυχία για το πετρέλαιο
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ