Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

-Είπε κανείς μπουρδέλο αυτό το κράτος ; -Έχει απόλυτο δίκαιο !

Η απόλυτη ξεφτίλα του κράτους και των υπηρεσιών του στην υπόθεση της παράνομης "καπνοβιομηχανίας Χαλκιδικής" στην ανάρτηση της Ρεσπέντζας:
Στον αέρα τινάζεται η έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ για την εμπλοκή τοπικών πολιτικών παραγόντων αλλά και υπαλλήλων της Χαλκιδικής στην υπόθεση του ευρωπαϊκού δικτύου παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξαρθρώθηκε στα τέλη του περσινού Σεπτεμβρίου στην Κασσάνδρα, με τη σύλληψη και αξιωματικών της αστυνομίας.
 Με την τακτική που ακολούθησαν ΣΔΟΕ και ασφάλεια δεν προέβλεψαν την ανάμειξη και άλλων δημοσίων λειτουργών --->>>  





εκτός των κατηγορούμενων αστυνομικών, με συνέπεια οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν για τις άλλες πτυχές της υπόθεσης, όπως η έκδοση άδειας ξηραντηρίου καπνού για τον κατηγορούμενο  ως εγκέφαλο, να τεθούν στο αρχείο, αφού απαγορεύεται από τον νόμο η χρήση τους. 

Ο εισαγγελέας Εφετών, που εποπτεύει τις έρευνες της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ασφάλειας, έδωσε ρητή εντολή πως τα «κομμάτια» των συνομιλιών που καταγράφηκαν σε χιλιάδες σελίδες το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν στην εξέλιξη της διαδικασίας. Αυτό άλλωστε προβλέπεται σαφώς από τον νόμο περί άρσης απορρήτου συνομιλιών (2225/1994), σύμφωνα με τον οποίο «το περιεχόμενο των συνομιλιών απαγορεύεται, με ποινή ακυρότητας, να χρησιμοποιηθεί και να ληφθεί υπόψη για σκοπό διαφορετικό από εκείνον που είχε καθοριστεί με την εισαγγελική διάταξη».
Νομικοί έλεγαν στη «ΜτΚ» πως η άρση απορρήτου διατάχθηκε για συγκεκριμένα αδικήματα, τα οποία κατηγορούνται ότι τέλεσαν οι εμπλεκόμενοι και όχι για άλλα που μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων, όπως είναι η παράβαση καθήκοντος.

Ο νομικός σκόπελος
Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως ο νομικός αυτός «σκόπελος» θα μπορούσε να ξεπεραστεί στην περίπτωση που οι διωκτικές αρχές, όταν παρακολουθούσαν την υπόθεση, διαπίστωναν την εμπλοκή και άλλων προσώπων, ειδικά δημοσίων λειτουργών. Τότε είχαν τη δυνατότητα επέκτασης της έρευνας και για άλλα αδικήματα, κίνηση όμως που δεν έγινε. Οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ στην πρόσθετη έρευνα που διενεργούν για τις άλλες πτυχές του κυκλώματος με τα λαθραία τσιγάρα, μένουν με δεμένα τα χέρια και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο έλεγχος θα περιοριστεί μόνον στη δράση των αστυνομικών που ήδη εμπλέκονται και ειδικά για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Στις σελίδες των συνομιλιών αναφέρονται τουλάχιστον τρία ονόματα τοπικών πολιτικών παραγόντων, η σχέση των οποίων όμως δεν πρόκειται να ερευνηθεί ποτέ, όπως και οποιαδήποτε ευθύνη υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών της Χαλκιδικής. Μεταξύ των περιστατικών, που είχαν ανακοινωθεί την περίοδο εκείνη από την ασφάλεια και το ΣΔΟΕ, ήταν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την άδεια ξηραντηρίου καπνού στο όνομα του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, ένα μήνα πριν από την έφοδο των διωκτικών αρχών στο παράνομο εργοστάσιο της Νέας Φώκαιας.

Έντονο ενδιαφέρον της Philip Morris
Η υπόθεση του ευρωπαϊκού δικτύου λαθροδιακίνησης τσιγάρων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως αποδείχτηκε και από τις τελευταίες ανακοινώσεις που έκαναν πρόσφατα οι γερμανικές αρχές σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό καταπολέμησης της απάτης (OLAF). Σύμφωνα με αυτές, εκτός των εγκαταστάσεων που βρέθηκαν σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, στη Γερμανία λειτουργούσαν 20 αποθήκες του δικτύου, από τις οποίες διακινούνταν τα τσιγάρα στο εσωτερικό της υπόλοιπης Ευρώπης.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, εκπρόσωποι της οποίας κατέθεσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του εργοστασίου της Χαλκιδικής. Η εταιρεία όταν πρόκειται για κατασχέσεις μικρών ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, που είναι απομιμήσεις των δικών της μαρκών, δεν προχωρά σε τέτοιες δικαστικές κινήσεις.

Η απόφαση να αντιμετωπίσει τα μέλη του κυκλώματος στα ακροατήρια των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως συνδέεται με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεκάδες ακόμη φορτία που κατασχέθηκαν σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, εξετάζεται εάν παρασκευάστηκαν από τη μήτρα της ίδιας μηχανής που κατασχέθηκε στη Χαλκιδική. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν να γίνει δεύτερη αυτοψία στο κατασχεθέν μηχάνημα, το οποίο εισήχθη παράνομα στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία.

Ένα φορτίο ξετύλιξε το κουβάρι
Στις 20 Απριλίου του 2009 οι ουγγρικές αρχές κατέσχεσαν ένα φορτηγό με λαθραία τσιγάρα. Ακολούθησαν κατασχέσεις παρόμοιων φορτίων σε Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ιταλία. Οι γερμανικές αρχές αξιοποιούν στοιχεία μετά τη σύλληψη οδηγού φορτηγού και εντοπίζουν τη σύνδεσή του με την Ελλάδα, φτάνοντας μάλιστα και σε συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνων.

Από τον ευρωπαϊκό οργανισμό δίωξης οικονομικού εγκλήματος (OLAF) το θέμα κρίνεται σοβαρό και οργανώνεται σύσκεψη στο Ανόβερο με τη συμμετοχή και του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Τον Φεβρουάριο του 2010, μετά τις πρώτες έρευνες, εντοπίζεται η πρώτη αποθήκη στην Άθυτο, που χρησιμοποιήθηκε από το κύκλωμα. Μέχρι τις 7 Ιουνίου του ίδιου χρόνου ασφάλεια και ΣΔΟΕ φτάνουν στα ίχνη πολλών μελών και γίνονται ολονύχτιες παρακολουθήσεις, χωρίς όμως να εντοπιστεί το κεντρικό εργοστάσιο της Σίβηρης, που τελικά καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το περιστατικό αυτό κινδύνεψε να τινάξει τις μυστικές έρευνες στον αέρα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί εάν η φωτιά προκλήθηκε από ατύχημα ή ήταν εμπρησμός. Οι ερμηνείες δίνουν και παίρνουν και ορισμένοι μιλούν για «πόλεμο» μεταξύ κυκλωμάτων λαθρεμπόρων τσιγάρων.

Ακολουθούν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και διαπιστώνεται η εμπλοκή δύο αξιωματικών της ΕΛΑΣ, του διοικητή Ασφαλείας Πολυγύρου και του διοικητή του τμήματος Κασσανδρείας, οι οποίοι είναι σήμερα προφυλακισμένοι.

Το καλοκαίρι εντοπίζεται το νέο εργοστάσιο στη Νέα Φώκαια και στις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται μαζική έφοδος τόσο εκεί όσο και σε δώδεκα ακόμη σημεία με 20 συλλήψεις..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Fw1fCpDMthY