Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στο μονόδρομο που διάλεξες, μοιραίο το αδιέξοδο που έφτασες...

Υπάρχει μια οικονομική θεωρία που λέει ότι «αν χρωστάς στη Τράπεζα 100 ευρώ είναι δικό σου πρόβλημα… Αν της χρωστάς 1.000.000 ευρώ είναι δικό της πρόβλημα...» 

Όταν.... κινδυνεύεις να χρεοκοπήσεις και δε βλέπεις «φώς» δεν υποθηκεύεις το σπίτι σου… Η Κυβέρνηση σε πλήρη αντιδιαστολή με τη κοινή λογική πέρυσι έδωσε εμπράγματες εγγυήσεις στους Πιστωτές μας…

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο των ημερών είναι ότι το οικονομικό επιτελείο και ο Πρωθυπουργός είδαν το Παγόβουνο--->>> 
Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι το μοναδικό όπλο στο τραπέζι θα ήταν να απειλήσουμε με στάση πληρωμών τους εταίρους, με συμμάχους τον αδύναμο νότο….Πολιτική ρίσκου αλλά ήταν η μόνη ελπίδα σε σχέση με τη πολιτική υποτέλειας….

Ο Πρωθυπουργός πήγε επαιτώντας, και όχι ως προεξάρχων των αδύναμων χωρών και απείλησε τη Καγκελάριο Μέρκελ με προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. για να λάβει πληρωμένη απάντηση και Δ.Ν.Τ και Ε.Ε. και Ε.Κ.Τ.
Αυτό που ο ιστορικός του Μέλλοντος θα το χαρακτηρίσει ως διπλωματική ήττα η Κυβέρνηση το θεώρησε μετα κωδωνοκρουσιών και επαίνων νίκη για να μας πείσει ότι το να αποδεχτούμε μια Σύμβαση Δανεισμού (Μνημόνιο) είναι καλύτερη από τη χρεωκοπία…
Σαφώς και είναι αλλά αν το είχαμε διαπραγματευτεί θα ήταν ακόμη καλύτερα…Όλα τα είχαμε πεί…
Αλλά η Κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιγχνίδια για δήθεν μάχες με τη Τρόικα σε όλα τα ζητήματα….Κάτι που δεν θα κατάφερνε χωρίς τη συνδρομή των Δημοσιογράφων αλλά και της χλιαρής απάντησης των «εργατοπατέρων»….
Αυτό την ενδιέφερε…Η επικοινωνία…Ούτε έβλεπε τι γινόταν στη Κοινωνία….

Στις 25 Μαρτίου παίζεται το κεφάλι μας… 
Και θα εξαρτηθεί από τη στάση ανθρώπων που δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων μέχρι τώρα,….

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ασκήσει Βέτο αν πιεστεί για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας….Αν ασκήσει βέτο τότε θα γυρίσει να ανακοινώσει τη χρεοκοπία, Εκλογές και την αποχώρηση από την Ε.Ε.


Αν δε τους είχε εξασφλίσει μέσω Μνημονίου τους Πιστωτές δε θα ήταν τόσο άσχημα... Τώρα όμως έχει εγκλωβιστεί σε αυτό που ονόμαζε
«σχέδιο Σωτηρίας»..

Αν «πάρουμε» τις καλύτερες προθεσμίες και το καλύτερο επιτόκιο θα επιστρέψει λαμβάνοντας μέτρα, με όση πολιτική «συναίνεση» εξασφάλισε και παραχωρώντας -για να δώσει προοπτική ανάπτυξης στη χώρα και να τονώσει τα Έσοδα-τα πάντα στους ξένους….


Αυτά είναι τα σενάρια που κατά τη γνώμη μας είναι πάνω στο τραπέζι…
Επιθετική αναδιάρθρωση ή ήπια…Το ένα χειρότερο από το άλλο…


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=KyojOZEaL7Y

Ανώνυμος είπε...

Στο “σφυρί” βγαίνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με τους εργαζόμενους της να αντιδρούν σφοδρά και να προχωρούν σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις από σήμερα.

Όπως κατήγγειλε στο “Ράδιο-Θεσσαλονίκη” ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων της ΕΒΖ, κ. Μ. Λαγογιάννης, η σημερινή διοίκηση της εταιρίας υπακούει απόλυτα στις εντολές του μεγαλομετόχου, δηλαδή της ΑΤΕ και το μόνο μέλημα της είναι η περικοπή του κόστους, χωρίς να νοιάζεται για την τύχη των εργαζόμενων, εφόσον ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ακόμη πως είναι σε εξέλιξη μία καλοσχεδιασμένη προσπάθεια απαξίωσης της βιομηχανίας, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες” να βρουν την αγορά της δελεαστική.
Μάλιστα τονίζουν πως η μεγαλομέτοχος της ΕΒΖ, η ΑΤΕ, δάνειζε τη θυγατρική της με το υψηλότερο επιτόκιο της αγοράς (η βιομηχανία έχει δάνειο προς την ΑΤΕ 150 εκατ. Ευρώ με επιτόκιο 11,45%, δηλαδή προκύπτουν ετήσιοι τόκοι 17 εκατ. Ευρώ).

Το γεγονός ότι το σχετικό επιτόκιο ήταν υψηλό το επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, κ. Λ. Χαραλάμπους, που δήλωσε πως η τράπεζα για το θέμα του επιτοκίου ζήτησε επιπλέον εξασφαλίσεις από την ίδια τη θυγατρική της.

Πάντως την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εισέπραξαν πέρσι 13ο και 14ο μισθό, καθώς η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει από τις περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ΑΤΕ και τις θυγατρικές της.

Οι αποδοχές των εργαζόμενων της βιομηχανίας υπέστησαν ωστόσο συρρίκνωση, καθώς έχασαν τον 15ο και τον μισό 16ο μισθό, που ήταν το επίδομα καμπάνιας, το οποίο ελάμβαναν ως έξτρα, όταν οι παραγωγικές μονάδες επεξεργάζονται τα ζαχαρότευτλα.

Υπό αμφισβήτηση το μέλλον της βιομηχανίας

Αμετάβλητη παραμένει η τιμολογιακή πολιτική για την αγορά των ζαχαροτεύτλων από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Όπως επισημαίνει το agronews.gr: «Με δεδομένη την πίεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό η τευτλοκαλλιέργεια, οι αποφάσεις της ΕΒΖ οδηγούν στη δραματική συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ζαχαρότευτλα και κατ? επέκταση στη περαιτέρω μείωση της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο φετινός στόχος της βιομηχανίας για τουλάχιστον 150.000 στρέμματα, να αποφασισθεί η διακοπή λειτουργίας και τρίτης μονάδας παραγωγής ζάχαρης ( μετά τις μονάδες σε Λάρισα και Ξάνθη), πιθανότατα αυτής των Σερρών.
Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2011 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι παραγωγοί θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που αντιστοιχεί σε 35 ευρώ το στρέμμα, η παραγωγή τεύτλων στην Ελλάδα, ούσα πλέον ασύμφορη, κινδυνεύει να τερματισθεί και η ΕΒΖ από βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης θα μετεξελιχθεί σε εισαγωγέα ζάχαρης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο των εργαζομένων.

Προκειμένου οι παραγωγοί να συνεχίσουν την καλλιέργεια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά την ένταξη της εγχώριας τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν χρήματα για τα τεύτλα μέσα από τα αγροπεριβαλλοντικά του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013. Αν επιτευχθεί ο στόχος της ολοκληρωμένης διαχείρισης, οι τευτλοπαραγωγοί, εκτός από τα χρήματα που θα εισπράττουν από την πώληση των τεύτλων, σε όποια εργοστάσια ζάχαρης απομείνουν, θα έχουν και μια στρεμματική ενίσχυση.

Το καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης συνήθως έχει πενταετή διάρκεια και στο διάστημα αυτό οι Έλληνες καλλιεργητές θα λαμβάνουν ως ενίσχυση το ποσό των 60 ευρώ ανά στρέμμα, από 35 σήμερα.
Δυναμικότητα

Οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας περιλαμβάνουν πέντε εργοστάσια ζάχαρης και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σπόρων που βρίσκονται στην Ελλάδα, δύο εργοστάσια ζάχαρης στη Σερβία, ένα κέντρο έρευνας και του δικτύου διανομής στην Ελλάδα και η Κύπρος.
Η έδρα της βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Απασχολεί 480 άτομα μόνιμο προσωπικό, 1.000 εποχικό, 7.000 αγρότες, καθώς και άλλα 500 άτομα σε παρεμφερείς κλάδους.
rthes.gr

Ανώνυμος είπε...

http://attikanea.blogspot.com/2011/03/blog-post_1346.html