Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μήνυμα Καντάφι σε Παπανδρέου ! «Το καθεστώς αναζητεί λύση»

Συνάντηση είχε χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάτι Ομπέιντι.
Λίγο μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτήν τη συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη». --->>> 






«Ο απεσταλμένος αυτός, όπως ενημέρωσε, θα συνεχίσει τις επαφές του αύριο στην Τουρκία και μετά στη Μάλτα» συνέχισε ο κ. Δρούτσας. «Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός -να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης».

«Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης, φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση» είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών. «Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ' αυτήν την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες».

«Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας. Θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές, καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγκντάντι Αλι Αλ Μαχμούντι, από τον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός είχε από την Παρασκευή σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Ειδικότερα, την Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ το Σάββατο, εκτός από τον Λίβυο ομόλογό του, επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι.

Την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είχε περάσει νωρίτερα την Κυριακή από τη Λιβύη στη γειτονική Τυνησία και από εκεί πέταξε για την Αθήνα, όπως είχε δηλώσει στο Reuters μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Ντζέρμπα. Σύμφωνα πάντα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ομπεϊντί μετέβη στην Αθήνα, για να μεταφέρει ένα μήνυμα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο Ομπεϊντί, ο άντρας των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, απάντησε: «Έφυγε για την Αθήνα». Την είδηση της συνάντησης είχε επιβεβαιώσει και το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά δεν έγινε γνωστός ο τόπος της συνάντησης, που φέρεται να μην ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, για λόγους ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το συνταγματάρχη Καντάφι, ύστερα από πρωτοβουλία του δεύτερου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε ακούσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα συμβαίνοντα στη χώρα και στη συνέχεια να είχε υπογραμμίσει στον Λίβυο ηγέτη τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε να αποφευχθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και της βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ