Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Από «κόσκινο» θα περάσουν όλα τα κοινωνικά επιδόματα...

Τη μελέτη που έχει ανατεθεί εδώ και επτά μήνες στον οργανισμό οικονομικής συγκρότησης και ανάπτυξης περιμένει τον Ιούνιο η κυβέρνηση, ώστε να αποφασίσει ποια κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν το 2012.
Μέχρι τότε οι κοινωνικές παροχές, ακόμα και οι ανταποδοτικές, μπαίνουν στην «πρέσα», μέσω των νέων μειωμένων προϋπολογισμών και των αυστηρών ελέγχων. Έτσι, στον ΟΕΚ, το επίδομα ενοικίου ψαλιδίστηκε από τα 200 στα 180 --->>>





ευρώ και θα γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι για πλαστά δικαιολογητικά, ώστε να το παίρνουν μόνο όσοι πραγματικά το δικαιούνται. Επίσης, κατά 20% περιέκοψε τα κονδύλια η Εργατική Εστία για τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται και για το φοιτητικό επίδομα (σήμερα το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ + 3.000 για κάθε παιδί), ενώ θα καθιερωθεί από την αρχή εισοδηματικό πλαφόν για τα πολυτεκνικά επιδόματα. Στη «μέγγενη» τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί και το επίδομα ανεργίας.

Επίσης, σχεδιάζεται ο περιορισμός στο 8%-9%, που είναι ο ο μέσος όρος της ΕΕ, του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, από 14,5% που είναι σήμερα. Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 60.000 με 70.000 ανάπηροι-«μαϊμού» παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Συνολικά, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων υπολογίζονται στις 350.000 και το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί να τις μειώσει στις 160.000 -δηλαδή, κατά το ήμισυ, μέσω του επανελέγχου που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: