Σάββατο 16 Απριλίου 2011

"Πρέσα" για επιδόματα και δημόσιο...

Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να «αποδεκατίζει» για δυόμισι χρόνια ακόμα το προσωπικό του δημοσίου προκειμένου να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη χωρίς καταφύγει σε οριστικές απολύσεις.
Έτσι θα διατηρηθεί η αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις ενώ οι συμβασιούχοι θα μειώνονται 10% κάθε χρόνο.
Οι θέσεις ευθύνης τις οποίες σήμερα κατέχουν 24000 διευθυντές και προϊστάμενοι με υψηλά επιδόματα θα περιοριστούν στις 20.000 ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Για επιπλέον --->>> 




εξοικονόμηση πόρων, η κυβέρνηση θα καθιερώσει τη μερική απασχόληση του μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που ενδέχεται να ενδιαφέρει τις μητέρες, ενώ δίνεται και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 έτη, προκειμένου ο υπάλληλος να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το ωράριο των υπαλλήλων θα αυξηθεί σε 40 ώρες την εβδομάδα ( από 37,5) ενώ δραστικά θα περικοπούν οι υπερωρίες , οι αμοιβές των επιτροπών και τα επιδόματα μέσω του νέου μισθολογίου .

Στο στόχαστρο θα μπουν και τα δεκάδες κοινωνικά επιδόματα τα οποία σε πρώτη φάση θα καταγραφούν και θα επανελεγχθουν ώστε να μη δίνονται καταχρηστικά, με πλαστα δικαιολογητικά η από δύο φορείς στον ίδιο δικαιούχο .

Ήδη το Υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ να μελετήσει την επιδοματική μας πολιτική και να προτείνει αλλαγές καθώς σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι η επιδοματική πολιτική της Ελλάδας, παρότι έχει υψηλό κόστος, δεν είναι στοχευμένη και αποτελεσματική

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα καταβάλει τα επιδόματα πλην εκείνο του ΟΑΕΔ
ενώ ο ενιαίος φορέας απονομής αναπηρικών συντάξεων θα αντικαταστήσει τις υγειονομικές επιτροπές ώστε να περιοριστεί η δράση κυκλωμάτων που είχαν στήσει επί δεκαετίες βιομηχανία έκδοσης συντάξεων μαϊμού με τη συνέργεια γιατρών.

Στον ΟΓΑ ακόμα και σήμερα το 20% των συντάξεων είναι αναπηρικές την στιγμή που ο μέσος όρος των αναπηρικών συντάξεων στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 8%. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι από το νοικοκύρεμα και την διασταύρωση στοιχείων θα εξοικονομηθεί σημαντικό κονδύλι ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει σε καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.

Πάντως ακόμα και αν " γλιτώσουν " τα κοινωνικά επιδόματα ( πολυτεκνικά, προνοιακά , παραπληγικά , τυφλότητας κα ) καθώς και το επίδομα ανεργίας δεν αποκλείεται να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και θα θεσπιστούν αυστηρότερες προϋποθέσεις ( π.χ. καταβολή επιδόματος ανεργίας μετά από ένα έτος εργασίας και όχι μετά από 5 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: