Σάββατο 16 Απριλίου 2011

"Πρέσα" για επιδόματα και δημόσιο...

Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να «αποδεκατίζει» για δυόμισι χρόνια ακόμα το προσωπικό του δημοσίου προκειμένου να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη χωρίς καταφύγει σε οριστικές απολύσεις.
Έτσι θα διατηρηθεί η αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις ενώ οι συμβασιούχοι θα μειώνονται 10% κάθε χρόνο.
Οι θέσεις ευθύνης τις οποίες σήμερα κατέχουν 24000 διευθυντές και προϊστάμενοι με υψηλά επιδόματα θα περιοριστούν στις 20.000 ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Για επιπλέον --->>> 




εξοικονόμηση πόρων, η κυβέρνηση θα καθιερώσει τη μερική απασχόληση του μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που ενδέχεται να ενδιαφέρει τις μητέρες, ενώ δίνεται και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 έτη, προκειμένου ο υπάλληλος να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το ωράριο των υπαλλήλων θα αυξηθεί σε 40 ώρες την εβδομάδα ( από 37,5) ενώ δραστικά θα περικοπούν οι υπερωρίες , οι αμοιβές των επιτροπών και τα επιδόματα μέσω του νέου μισθολογίου .

Στο στόχαστρο θα μπουν και τα δεκάδες κοινωνικά επιδόματα τα οποία σε πρώτη φάση θα καταγραφούν και θα επανελεγχθουν ώστε να μη δίνονται καταχρηστικά, με πλαστα δικαιολογητικά η από δύο φορείς στον ίδιο δικαιούχο .

Ήδη το Υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ να μελετήσει την επιδοματική μας πολιτική και να προτείνει αλλαγές καθώς σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι η επιδοματική πολιτική της Ελλάδας, παρότι έχει υψηλό κόστος, δεν είναι στοχευμένη και αποτελεσματική

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα καταβάλει τα επιδόματα πλην εκείνο του ΟΑΕΔ
ενώ ο ενιαίος φορέας απονομής αναπηρικών συντάξεων θα αντικαταστήσει τις υγειονομικές επιτροπές ώστε να περιοριστεί η δράση κυκλωμάτων που είχαν στήσει επί δεκαετίες βιομηχανία έκδοσης συντάξεων μαϊμού με τη συνέργεια γιατρών.

Στον ΟΓΑ ακόμα και σήμερα το 20% των συντάξεων είναι αναπηρικές την στιγμή που ο μέσος όρος των αναπηρικών συντάξεων στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 8%. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι από το νοικοκύρεμα και την διασταύρωση στοιχείων θα εξοικονομηθεί σημαντικό κονδύλι ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει σε καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.

Πάντως ακόμα και αν " γλιτώσουν " τα κοινωνικά επιδόματα ( πολυτεκνικά, προνοιακά , παραπληγικά , τυφλότητας κα ) καθώς και το επίδομα ανεργίας δεν αποκλείεται να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και θα θεσπιστούν αυστηρότερες προϋποθέσεις ( π.χ. καταβολή επιδόματος ανεργίας μετά από ένα έτος εργασίας και όχι μετά από 5 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ