Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κλινικές χωρίς… ασθενείς ! Θα μπει λουκέτο σε τουλάχιστον 500...

Στα 131 νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας περίπου 35.000 κλινών, υπάρχουν σήμερα 2.000 κλινικές, πολλές εκ των οποίων υπολειτουργούν. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθούν τουλάχιστον κατά 500.
Περί τις 1.000 κλινικές ιδρύθηκαν την τελευταία 15ετία, όχι όμως για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τις ανάγκες   των γιατρών να… γίνουν (και) διευθυντές. Το 1996 υπήρχαν 980 κλινικές, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε τις 1.935.
Ενδεικτικό της άναρχης ίδρυσης κλινικών --->>>
είναι πως τα τμήματα  των δημόσιων νοσοκομείων διπλασιάστηκαν, χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε σχετική μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και την κάλυψή τους αλλά και χωρίς να διαπιστώνεται έστω εκ των υστέρων ουσιαστική μεταβολή στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους Έλληνες ασθενείς. Η ανάλυση, που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά όλων των δημόσιων κλινικών στο πλαίσιο λειτουργίας του ESY.net υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα Υγείας κ. Νίκου Πολύζου, αποκαλύπτει τη διοικητική διόγκωση  του ΕΣΥ αλλά και τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

«Βαφτίζονται» κλινική  δύο θάλαμοι!

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ,  κάθε κλινική/τμήμα νοσοκομείου πρέπει να έχει κατά μέσο όρο 25 κρεβάτια. Στην Ελλάδα ο κανόνας ακολουθείται μόνο στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα διαπιστώνονται «λαμπρές» εξαιρέσεις. Στην Αττική, κατά μέσο όρο κάθε κλινική έχει 20 κρεβάτια. Ομοίως στην κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Στα νοσοκομεία του Πειραιά, της νησιωτικής Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Κρήτης «βαφτίζονται» κλινικές δυο- τρεις  θάλαμοι με 14 -15 κρεβάτια.

Η πολυδιάσπαση κλινών και συνεπώς δυναμικού είναι η μία μελανή πλευρά του ΕΣΥ. Η άλλη αφορά την χαμηλή πληρότητα πολλών κλινικών. Τα στοιχεία του ESY.net που παρουσιάζει το protothema.gr  και τα οποία προέκυψαν από τη μέτρηση που έγινε για πρώτη φορά της πληρότητας και της αποδοτικότητας κάθε κλινικής του ΕΣΥ αποκαλύπτουν την κατάσταση που επικρατεί. Παράλληλα, όμως αποτελούν «πυξίδα» για τις συνενώσεις των κλινικών που μπορεί να γίνουν προς όφελος του Έλληνα ασθενή, του συστήματος υγείας και της οικονομίας.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις άδειων κλινικών στην Αττική

-         «Άγιος Σάββας». Διαθέτει δύο Γυναικολογικές κλινικές, δυναμικότητας 11 κλινών εκάστη. Η μία έχει πληρότητα 100%, η άλλη «φυτοζωεί» με το 70% των κλινών της να είναι άδειο.

-         «Ερυθρός Σταυρός». Οι δύο Οφθαλμολογικές κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν έχοντας ασθενείς μόνο στο 50% των κλινών τους. Αναλόγως, οι Παθολογικές Κλινικές: οι Α’ και Β’ έχουν πληρότητα 50% και η Γ’ έχει 100%.

-          «ΕΛΠΙΣ». Από τις τρεις Παθολογικές Κλινικές, οι δύο έχουν πληρότητα 100% ενώ η τρίτη γεμίζει μετά βίας το 25% των κλινών της.

-         «Σωτηρία». Διαθέτει 11 Πνευμονολογικές Κλινικές με πληρότητα που κυμαίνεται από 66% έως 86%. Άδειο κατά το ήμισυ είναι όμως πάντοτε το ΩΡΛ Τμήμα.

-         ΚΑΤ. Χωρίς ασθενείς μένουν επτά στα δέκα κρεβάτια του Παιδοορθοπεδικού Τμήματος (πληρότητα 28%). Ακόμη πιο χαμηλή είναι η πληρότητα στη Μονάδα Εγκαυμάτων: οι δέκα από τις 13 κλίνες της είναι μονίμως άδειες!

-         Παίδων «Αγία Σοφία». Λειτουργούν δύο Ορθοπεδικές κλινικές, με πληρότητα μόλις 40% εκάστη. Ομοίως, οι δύο Χειρουργικές κλινικές, όπου η πληρότητα είναι 48% και 51%, αντιστοίχως.

-         Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Οι Χειρουργικές κλινικές εμφανίζουν έλλειμμα ασθενών σε ποσοστό 60% και 55% αντιστοίχως στα κρεβάτια τους.

-         Παίδων Πεντέλης. Οκτώ στα δέκα κρεβάτια του Ορθοπεδικού Τμήματος είναι άδεια!

-         Σισμανόγλειο. Η Α’ Χειρουργική Κλινική έχει πληρότητα 70% και η Β’ μόλις 52%. Δεδομένου ότι η Β’ διαθέτει μόλις έξι (!) κρεβάτια, προκύπτει ότι τα τρία είναι πάντοτε άδεια.

-         «Αμαλία Φλέμινγκ». Υπολειτουργούν οι Α’ και Β’ Καρδιολογικές Κλινικές του νοσοκομείου. Από τις 26 κλίνες της Α’ και από τις 22 κλίνες της Β’ γεμίζουν μόλις οι 11! Μισοάδειες είναι οι Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές (πληρότητα 55% και 47%, αντιστοίχως).

-         Παμμακάριστος. «Αδύνατοι κρίκοι» αποδεικνύονται η Οφθαλμολογική Κλινική με πληρότητα 40%, η ΩΡΛ και η Χειρουργική με μόλις 30%.

-         Λαϊκό. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κλινικών του νοσοκομείου, που έχουν 100% πληρότητα, η Οφθαλμολογική εμφανίζει έλλειμμα ασθενών: το 70% των κρεβατιών της δεν γεμίζει.

-         «Ανδρέας Συγγρός». Οι Δερματολογικές Κλινικές του ιστορικού νοσοκομείου υπολειτουργούν (πληρότητα μόλις 45%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: