Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πανικός για τους ελεγκτές της Τρόικας στην κυβέρνηση !

Χωρίς να έχουν  ακόμα κοπάσει οι αντιδράσεις  και αναταράξεις από την ομοβροντία για τα περίπου 70 νέα μέτρα καταπολέμησης  της φοροδιαφυγής, τα οποία εξήγγειλε  η κυβέρνηση, και μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ ενδοκυβερνητικό κλίμα, αρχίζουν να καταφτάνουν από σήμερα στην Αθήνα κλιμάκια στελεχών της Τρόικα αλλά και του ΟΟΣΑ. 
Ο υπουργός Οικονομικών  ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο  διαπραγματευτικό του χαρτί απέναντι στους ελεγκτές, για να τους πείσει ότι οι ανακοινώσεις που έκανε την Δευτέρα είναι ικανές να αντισταθμίσουν σύντομα την μεγάλη κάμψη των εσόδων (αγγίζει το 10% τον Απρίλιο) --->>> 
 
 
 
 
ώστε να αποφύγει και τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα «εδώ και τώρα».

Νέο πρόσωπο

Ο Γερμανός Ματίας Μορς θα είναι το νέο πρόσωπο της Τρόικας, ο οποίος θα έρθει το προσεχές σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ως αντικαταστάτης του Σερβάς Ντερούζ  που θα αναλάβει πλέον τον δημοσιονομικό έλεγχο της Πορτογαλίας.  
Οι ελεγκτές της Τρόικα έρχονται για να ελέγξουν την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα στα δημόσια οικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ του δανείου. Οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ από πλευράς τους ήρθαν για να συλλέξουν στοιχεία τα οποία στη συνέχεια θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα ετοιμάσει ο Οργανισμός για την ελληνική οικονομία.

Τόσο η τεχνική  αντιπροσωπεία της Τρόικας όσο  και το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ αναμένεται να ξεκινήσουν από  πολύ νωρίς τις επισκέψεις στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Εκεί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες  τους για την αστοχία των κρατικών εσόδων, βλέποντας την τρύπα των εισπράξεων να ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ στα τέλη Απριλίου.

Το γεγονός  αυτό σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 εξαιτίας της ύφεσης αλλά και κάποιων «κρυφών χρεών» του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ και Οργανισμών ) αναγκάζει την Τρόικα να ασκήσει εντονότερες πιέσεις για πρόσθετα μέτρα.

Ανώτερα στελέχη  του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το έκτακτο πακέτο για φέτος θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ αφού η ύφεση της ελληνική οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη του 3%.

Τα μέτρα αυτά θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012 – 2015) που θα εξειδικεύσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση με τους αξιωματούχους της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Ε.Ε. Κλάους Μαζούχ της ΕκΤ.

Η χτεσινή σύσκεψη  στο Μαξίμου

Με τη συνδρομή του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη αργά το απόγευμα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή βασικών υπουργών της κυβέρνησης με αντικείμενο την προπαρασκευή του προγράμματος εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της Τρόικας.

 Στη σύσκεψη  συμμετείχαν και οι υπουργοί  κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Δρούτσας, Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες, από τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα έως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που παρά τις εξαγγελίες παραμένουν ακόμη στο στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου.  

Κατά τις ίδιες  πληροφορίες, ο κ. Ράπανος εκλήθη προκειμένου να συμβάλλει με βάση και την προηγούμενη εμπειρία του και με τεχνοκρατική οπτική, προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το κλίμα της συνάντησης, όπως μεταφέρεται, αν και καλό, ήταν εξαιρετικά βαρύ και ανάλογο των περιστάσεων.  

Η πρόσκληση  άλλωστε του κ. Ράπανου στο  «παρά πέντε» της επίσκεψης των  τροϊκανών, καταδεικνύει σε ένα βαθμό  και το αδιέξοδο της κυβέρνησης να λάβει τις αποφάσεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες σοβαρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή καταβολή των δόσεων του δανείου ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, που αποτελεί συνάρτηση της ομαλής πορείας του προγράμματος προσαρμογής.  

Οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις, οι διαφωνίες μεταξύ των υπουργών, η αναβλητικότητα και η εμφανής πολιτική αδυναμία να προχωρήσουν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις και ένα τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχουν φτάσει «τον κόμπο στο χτένι» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.  

Ωστόσο, η χθεσινή  σύσκεψη στόχο είχε περισσότερο  μια ρεαλιστική αποτύπωση της  κατάστασης, παρά τη λήψη συγκεκριμένων  αποφάσεων που είναι ευθύνη των  αρμόδιων υπουργών και πρωτίστως  του πρωθυπουργού από τον οποίο  ζητείται πυγμή και ηγετικός ρόλος.  

Τέλος, παρ’ όλο που στην ατζέντα του άτυπου υπουργικού χθες, δεν περιλαμβάνονταν τα θέματα του τραπεζικού συστήματος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Ράπανο μια σύντομη ενημέρωση για τη χρήση του πρόσθετου πακέτου εγγυήσεων των 30 δις ευρώ καθώς και για τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.    
 

Οι ξένοι ελεγκτες θα έχουν σειρά συναντήσεων με υπουργούς, τον διοκητή της Τραπέζης της Ελλάδος,  διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών, καθώς και με στελέχη ανεξάρτητων αρχών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=3/5/2011&columnId=1821