Τζιτζιφιόγκος: (ο) δανδής, κομψευόμενος, λιμοκοντόρος (λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης). Τέτοιους έχει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ξεσπάθωσε χθες εναντίον τους, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επειδή τους θεώρησε υπεύθυνους δημοσιευμάτων ότι η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα στο υπουργείο του για καθυστερήσεις τόσο στις αλλαγές στον ΟΣΕ όσο και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τον υπουργό Οικονομικών αλλά τον --->>>
Διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τον υπουργό Οικονομικών αλλά τον --->>>
γενικό γραμματέα για τις ΔΕΚΟ Γ. Κυριακό και υποστήριξε ότι η τρόικα δεν βρήκε κανένα πρόβλημα στο έργο του υπουργείου Υποδομών. Συνεργάτες του, πάντως, έλεγαν το απόγευμα ότι ήταν μια of the record κουβέντα με δημοσιογράφους, χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε κανένα σχόλιο.
Η κίτρινη κάρτα
Αυτή η αναφορά του κ. Ρέππα, ο οποίος και το περασμένο καλοκαίρι είχε συγκρουσθεί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι χαρακτηριστική του κλίματος έντασης και αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλει το Μνημόνιο, αλλά και για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, για το οποίο χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού έγινε ακόμα μια σύσκεψη μήπως και ξεπεραστούν οι δυσκολίες στη σύνταξή του.
Σε αυτή τη σύσκεψη πήγαινε ο κ. Ρέππας όταν έπεσε πάνω στους δημοσιογράφους και είχε τη συζήτηση περί τζιτζιφιόγκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί από τη μια μεριά υπάρχουν υπουργοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πετύχουν τις μεγάλες περικοπές τις οποίες προβλέπει και κάνουν εναλλακτικές προτάσεις, ενώ από την άλλη η τρόικα βάζει συνεχώς νέα θέματα.
Παρ' όλα αυτά στη χθεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησε στους υπουργούς, που ήταν παρόντες (Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούση, Δημ. Ρέππα κ.ά.) να καταλήξουν σε ένα τολμηρό και πειστικό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα χωρίς υπαναχωρήσεις από τις αρχικές ανακοινώσεις. Συνεργάτες του λένε ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, γιατί στόχος του είναι αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να πείσει την Ε.Ε., εν όψει της συνόδου κορυφής στις 25 Ιουνίου, ότι η κυβέρνηση προχωράει τις μεταρρυθμίσεις.
Οι ίδιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πίσω ούτε στις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ΔΕΗ. Οπως τονίζουν, η απόφαση να παραχωρηθεί το 17% από το 51% των μετοχών, που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν πρόκειται να αναιρεθεί, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Στις 17-18 Μαΐου
Η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στις 17-18 Μαΐου, αφού πρώτα εγκριθεί και από την τρόικα, που βρίσκεται στην Αθήνα, και προγραμματίζει να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Ο κίνδυνος διαρροών «πράσινων» βουλευτών στην ψηφοφορία είναι υπαρκτός, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν το πρόγραμμα. Είπε όμως στη χθεσινή σύσκεψη ότι θα ζητήσει τη στήριξη όλων και ο καθένας θα αναλάβει και τις ευθύνες του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, πάντως, χθες ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί με απλή πλειοψηφία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία. Θυμίζουμε, πάντως, ότι μόλις προχθές ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι θα προχωρήσει με εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου