Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για το κλείσιμο Τμημάτων των ΤΕΙ...

Ερώτηση Προς την κα Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Κινδυνεύει ο στρατηγικής σημασίας κλάδος της Υδατοκαλλιέργειας από το κλείσιμο των αντίστοιχων Τμημάτων ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Μεσολογγίου)
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του Τμήματος Υδάτινου Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παράρτημα Νέων Μουδανιών, καθώς και δύο ακόμη τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο: του Τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του --->>>





Τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου.


Πρόκειται για τρία τμήματα τα οποία εστιάζουν στην παρακολούθηση και στον έλεγχο του υδάτινου περιβάλλοντος, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και στην τεχνολογία των αλιευμάτων, και η κατάργηση των οποίων θα σημάνει και την αποχώρηση της Ελλάδας από τη συμμετοχή σε ένα δυναμικό κλάδο που αναπτύσσεται παγκοσμίως.

Ο κλάδος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα δυναμικό εξαγωγικό κλάδο, σημαντικό για την εθνική οικονομία. Απασχολεί άμεσα και έμμεσα μεγάλο αριθμό εργαζομένων με παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθυσμού των παράκτιων περιοχών.

Πέραν τούτων, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τα αλιευτικά προϊόντα παγκοσμίως και σύμφωνα με το FAO η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιεργειών θα πρέπει να διπλασιαστεί  την επόμενη εικοσαετία για να συμβαδίσει με τη ζήτηση. 


Επειδή προκειμένου να εξασφαλιστεί μια αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη για την παραγωγή υγιών προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών, απαιτείται μια συνεχής ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, βελτίωση της ποιότητας και τήρηση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας με την εφαρμογή νέου χωροταξικού σχεδιασμού.

Επειδή με την μηδενική εισαγωγή φοιτητών φέτος και στα τρία τμήματα μεθοδεύεται προοδευτικά η μελλοντική κατάργηση των τμημάτων αυτών.

Επειδή σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο, τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας μετά το ελαιόλαδο.



Ερωτάται η κα Υπουργός:

  • Mε βάση ποια κριτήρια έχει επιλέξει το Υπουργείο να καταργήσει τα συγκεκριμένα τμήματα των ΤΕΙ και πώς τεκμηριώνει τις επιλογές του;

·         Με βάση το νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας ποια τμήματα θα καλύψουν την ανάγκη παραγωγής επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για τον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών;

·         Έχετε τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης όπως προβλέπει ο Ν. 3794/09 ώστε να αναστείλετε την εισαγωγή και εγγραφή νέων σπουδαστών στα τμήματα αυτά;



Οι ερωτώντες βουλευτές





Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



 Τάσος Κουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: