Tον εκφυλισμό της μεγαλύτερης απεργιακής διαδήλωσης των τελευταίων ετών επιχείρησαν και προσωρινά κατάφεραν οι δυνάμεις καταστολής, καθώς τα ΜΑΤ, σε αγαστή σύμπνοια με μερικές εκατοντάδες ταραχοποιών, διέλυσαν το μεγαλύτερο μέρος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, με συμπλοκές, οδομαχίες και ρίψεις δακρυγόνων που έπνιξαν το κέντρο της Αθήνας. Αργότερα πάντως, όταν η ένταση εκτονώθηκε, πολύς κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται εκ νέου στο Σύνταγμα και λίγο πριν τις 7 μ.μ. η Αμαλίας και ο χώρος κάτω από τα σκαλιά είχαν και πάλι γεμίσει με κόσμο. --->>>
Το πολεμικό σκηνικό άρχισε να διαμορφώνεται από αργά το μεσημέρι, όταν ομάδα διαδηλωτών με κουκούλες, κράνη και σακίδια άρχισε να πετάει πέτρες εναντίον ανδρών των ΜΑΤ που, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, εμφανίστηκαν στο Σύνταγμα, από την Καραγιώργη Σερβίας, κινούμενοι προς το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και σε μικρό χρονικό διάστημα, το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων και οι γύρω δρόμοι σε πεδίο μάχης.
Προηγουμένως οι δυνάμεις του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς), παρά τις περί του αντιθέτου διακυρήξεις τους, είχαν αρχίσει να αποχωρούν, αμέσως μετά τις πρώτες ρίψεις δακρυγόνων.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο σημειώθηκε πιο νωρίς, όταν μερικοί διαδηλωτές επιχείρησαν να κατεβάσουν τους φράχτες που είχε στήσει η Αστυνομία στην αρχή της Βασ. Σοφίας, στο ύψος των ανθοπωλείων.
Η Αστυνομία απάντησε με τον συνήθη τρόπο, τη ρίψη δακρυγόνων.
Προς στιγμήν απειλήθηκε επέκταση των επεισοδίων, όταν ομάδα διαδηλωτών του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκε από την έξοδο της Σταδίου προς τη Βας. Σοφίας, με κοντάρια και πέτρες.
Η ομάδα αυτή απωθήθηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών που βρίσκονταν στην Αμαλίας και η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα.
Ωστόσο, περίπου μια ώρα αργότερα σημειώθηκε το επεισόδιο στην αρχή της Καρ. Σερβίας που προαναφέραμε και που αποτέλεσε το έναυσμα για τη γενίκευση των συγκρούσεων και την απόπειρα διάλυσης μιας από τις μεγαλύτερες μεταπολιτευτικές διαδηλώσεις στην Αθήνα.
Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες
Ποτάμια οργής είχαν ξεχειλίσει το κέντρο της Αθήνας από τις 11 το πρωί.
Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των επιτροπών πολιτών. Πολλές εκατοντάδες οι συγκεντρωμένοι στον «Ευαγγελισμό», παρά το γεγονός ότι το Αττικό Μετρό, ανέστειλε ξαφνικά τη λειτουργία του εκεί ευρισκόμενου σταθμού. Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε και στο Παναθηναϊκό Στάδιο και επιχείρησε να κινηθεί προς την Ηρώδου του Αττικού.
Ανακόπηκε όμως από τα φράγματα της Αστυνομίας πριν πλησιάσει το Προεδρικό Μέγαρο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη Βασ. Σοφίας όταν οι συγκεντρωμένοι στον «Ευαγγελισμό» ανακόπηκαν μεταξύ Ριζάρη και Ρηγίλλης.
Μαζικότατες ήταν και οι συγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Λίγο μετά τις 11 π.μ. στον άξονα Ομόνοια – Πατησίων – Μουσείο – Πεδίον του Άρεως βρίσκονταν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και άλλων πολιτών.
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια ήταν μια από τις πιο μαζικές που έχει διοργανώσει το ΠΑΜΕ. Παρούσα και η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Μαζικότατη ήταν και η συγκέντρωση που οργάνωσαν μπροστά στο Μουσείο, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, καθώς επίσης και κόμματα, κινήσεις και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια ήταν και η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι οι τρείς αυτές συγκεντρώσεις μετεξελίχθηκαν σε ισάριθμες πορείες προς το Σύνταγμα. Τα ποτάμια της οργής έγιναν μια τεράστια λαοθάλασσα. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πολύ περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές που γέμισαν το Σύνταγμα, την Αμαλίας μέχρι τον Εθνικό Κήπο και -πιο αραιά- μέχρι το Ζάππειο, το μεγαλύτερο μέρος της Φιλελλήνων, τη Μητροπόλεως μέχρι τη Μητρόπολη, την Ερμού μέχρι την Καπνικαρέα, τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου μέχρι την Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια και -πιο αραιά- μέχρι την Ομόνοια!
Πάντως πολλοί από τους συγκεντρωμένους που συντάχθηκαν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις άρχισαν να αποχωρούν μετά το επεισόδιο στα ανθοπωλεία, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο, για τη δράση ομάδων ταραχοποιών, πιθανότατα και προβοκατόρων.
Σχέδιο διάλυσης, γενικευμένα επεισόδια
Το επεισόδιο στην Καρ. Σερβίας ήταν το έναυσμα για τη γενίκευση των επεισοδίων.
Σύμφωνα με περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα που επικοινώνησε με το Εnet, στη γωνία Καρ. Σερβίας και Σταδίου βρισκόταν μια ομάδα περίπου 30 ατόμων που ως εκείνη τη στιγμή δεν έκανε κάτι αξιοσημείωτο. Όταν από την Καρ. Σερβίας εμφανίστηκαν οι άνδρες των ΜΑΤ, τα άτομα αυτά έβαλαν κουκούλες και κράνη, φορτώθηκαν σακίδια και άρχισαν να κυνηγούν τους αστυνομικούς και να τους πετούν πέτρες. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και εφόδους.
Μια ώρα μετά, το Σύνταγμα είχε μεταβληθεί σε πεδίο μάχης με γενικευμένες συμπλοκές, αφού οι επιθέσεις στρέφονταν πλέον και εναντίον του κυρίου όγκου των διαδηλωτών που είχαν συσπειρωθεί στο πάνω μέρος της πλατείας.
Γύρω στις 5 μ.μ. το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Συντάγματος είχε καταληφθεί από τα ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική, δεκάδες διαδηλωτές κατέφευγαν στις πρώτες βοήθειες με αναπνευστικά προβλήματα, αρκετοί οι τραυματίες από τις συμπλοκές και μεγάλης έκτασης οι υλικές φθορές στο χώρο της πλατείας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 25 προσαγωγές και 15 συλλήψεις, ενώ ανεξακρίβωτος παρέμεινε έως τις πρώτες βραδυνές ώρες ο ακριβής αριθμός των τραυματιών. Οι 15 συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα.
Νωρίτερα πάντως πηγές της ΕΛΑΣ έκαναν λόγο για 4 πολίτες (μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου) και για 36 αστυνομικούς, από τα ΜΑΤ και την ομάδα «Δέλτα», οι οποίοι έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Κατά πληροφορίες που αναμεταδίδονται και από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένας αστυνομικός έχει χάσει ένα δάχτυλό του και ένας άλλος έχει σοβαρό τραύμα στο αυτί του και κινδυνεύει να χάσει την ακοή του. Ο «Ερυθρός Σταυρός» από την άλλη έδινε 33 πολίτες τραυματίες, από τους οποίους οι 4 έκαναν εισαγωγή, ο ένας για χειρουργείο και οι υπόλοιποι 3 για ορθοπεδικά τραύματα.
Αργά το απόγευμα πάντως η ένταση είχε εκτονωθεί και χιλιάδες πολίτες συνέρρεαν και πάλι στο χώρο της πλατείας Συντάγματος, εν όψει του καθημερινού βραδινού ραντεβού. Οι συγκεντρώσεις είναι απόλυτα ειρηνικές σε αντίθεση με τις πρωινές βίαιες αντιδράσεις, τις οποίες πολλά κόμματα χαρακτήρισαν προβοκάτσια της αστυνομίας και της κυβέρνησης, που είχε σαν στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης.
Οι "αγανακτισμένοι" πολίτες, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αρχίσαν να γιουχάρουν και να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ