Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δημοσκόπηση VPRC: Έρχεται κοινωνική έκρηξη...

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύουν σήμερα τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ είναι ότι διογκώνεται καταλυτικά το κλίμα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Η εικόνα αυτή θεμελιώνεται στα εξής σημεία:
  1. Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών.
  2. Το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRC στο 19.8% του οικονομικά ενεργού--->>>
     




    πληθυσμού. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο μήνα δημιουργεί επίσης συνθήκες έντονης κοινωνικής κρίσης.

Στις συνθήκες αυτές επεκτείνεται ραγδαία η πολιτική απονομιμοποίηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, με τα ποσοστά δήλωσης αποχής και λευκού/ άκυρουνα εκτινάσσονται ως πρόθεση στο 50.9% του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα δε για την ασκούμενη οικονομική πολιτική οι ενδείξεις δείχνουν πλήρη αποδοκιμασία της Κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος κυβερνητικής αλλαγής.

Αναλυτικά μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:

  1. Το 82.7% της ελληνικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες.
  2.  Το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.
  3. Το 60.4% θεωρεί ότι η σκούμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας, ενώ μόλις το 22.9% θεωρεί την ασκούμενη πολιτική εθνική ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει απωλέσει το ισχυρότερο τεκμήριο ιδεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής της.

Με δεδομένο αυτό το κοινωνικό κλίμα ο πολιτικός χρόνος της Κυβέρνησης εμφανίζεται να έχει εξαντληθεί.

Η ΝΔ, παρά τα χαμηλά της ποσοστά, φαίνεται να παίρνει «βραχεία κεφαλή», για πρώτη φορά μετά το 2008, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ μειώνεται σταθερά και αν δεν ανακοπεί η πτωτική του πορεία θα καταγράψει το χειρότερο εκλογικό του ποσοστό μετά το 1977, δεν αποκλείεται μάλιστα και να το ξεπεράσει αρνητικά.

Ταυτόχρονα, το δικομματικό άθροισμα μειώνεται συνεχώς, έτσι που αυτή τη στιγμή να μην διαφαίνεται περίπτωση «ισχυρού πόλου» στο κομματικό σύστημα γύρω από τον οποίον θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα. Η ΝΔ και ο Αντ.Σαμαράς απέχουν αρκετά ακόμη από το να δημιουργήσουν ισχυρό εκλογικό ρεύμα που θα τείνει σε αυτοδυναμία.

Η επόμενη Βουλή φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα είναι εξακομματική και πιθανόν επτακομματική. Περισσότερες πιθανότητες εισόδου εμφανίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι και δευτερευόντως η Δημοκρατική Αριστερά. Αλλά, βεβαίως, το κλίμα ρευστότητας που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι εκρηκτικό, με αποτέλεσμα όλα τα εκλογικά δεδομένα για αύξηση ή μείωση των μικρότερων (πλην των δύο μεγάλων) συνδυασμών να είναι ανοικτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: