Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου: τα πρώτα "φιλέτα" στο σφυρί...

Με αεροδρόμιο, ΟΠΑΠ και Κρατικά Λαχεία αρχίζει η εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η πώληση της οποίας, σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, οφείλει να αποφέρει 50 δις ευρώ μέχρι το τέλος 2015.
Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής του Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, του νεοϊδρυθέντος φορέα που θα εποπτεύει τις αποκρατικοποιήσεις,  Κ. Μητρόπουλος, θα συναντηθεί την Παρασκευή με στελέχη της τρόικας, για να συζητήσουν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011, --->>>





όπως απαιτεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1, 3 ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα για το σύνολο του έτους ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ.

Έτσι προβλέπεται:

- πώληση του 40% της ΕΥΑΘ, από το 74% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο

- η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (λήγει το 2026 θα παρατεθεί για 20 χρόνια)

- η επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ (λήγει το 2020 και θα παραταθεί μέχρι το 2030)

- έκδοση νέων αδειών για τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια)

- η πώληση του 23,3% των  μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, από το 74,3% που κατέχει το Δημόσιο

- πώληση του 100%  των Κρατικών Λαχείων.

Ηδη, επισημαίνουν, κυβερνητικές πηγές, έχει πωληθεί το 10% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom και έχουν εισπραχθεί 391 εκατ. ευρώ, ενώ στις  αρχές του 2012 το δημόσιο θα πωλήσει ποσοστό (περίπου 21%) από το 55% των μετοχών που κατέχει στο αεροδρόμιο.

Για το τέταρτο τρίμηνο είναι προγραμματισμένες οι πωλήσεις μετοχών του ΟΛΠ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, της Λάρκο, του ΟΔΙΕ, του Καζίνο της Πάρνηθας, της ΕΛΒΟ και του ΟΠΑΠ.

Περιμένουν σωτηρία από τον τζόγο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση 16.500 αδειών για ηλεκτρονικά παιχνίδια (φρουτάκια) απ΄ ευθείας στον ΟΠΑΠ, όμως νωρίτερα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα με την ΕΕ, καθώς η χορήγηση των νέων αδειών, ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως «κρατική ενίσχυση». Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεννόηση με αξιωματούχους των Βρυξελλών, ώστε να μην προκύψουν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τον ΟΠΑΠ και ειδικότερα για το ενδεχόμενο πώλησης του 100% των μετοχών του, έχουν επιλεγεί οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ για  τα Κρατικά Λαχεία οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα για την εξειδίκευση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου της Ευρωζώνης, έγινε σύσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 Όπως ανακοινώθηκε, θα ακολουθήσει συνεργασία του οικονομικού επιτελείου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: