Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η "μαύρη τρύπα" φέρνει νέα μέτρα !

Η φοροκαταιγίδα του εφαρμοστικού νόμου να πέρασε, τα μαύρα σύννεφα  παραμένουν. Τα 4,5 δισ. της «μαύρης τρύπας» που δημιουργήθηκαν μέσα σε 6 μόλις μήνες φέτος, δύσκολα φαίνεται πως μπορεί να καλυφθούν από τα αμφιβόλου αποδόσεως πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι, ακόμα και αν μειωθεί στο β΄ εξάμηνο, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης της «μαύρης τρύπας» ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ (από υστέρηση 3,2 δισ. στο πεντάμηνο του 2011 φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα 4,5 δισ. τον Ιούνιο). --->>>
Φοβούνται ότι ακόμα και αν μειωθεί κοντά στο μισό (στα 500-600 εκατ. το μήνα), στα 4,5 δισ. της υπάρχουσας απόκλισης θα προστεθούν άλλα 3,5 τουλάχιστον και συνολικά φτάνουμε στα 8 δισ. ευρώ, που δεν καλύπτοντας ούτε και αν αποδώσουν στο 100% τα επιπρόσθετα μέτρα που σχεδιάστηκαν με τα δεδομένα που υπήρχαν ως τα μέσα Ιουνίου.

Ακόμα και αν η υστέρηση στο τέλος της χρονιάς είναι οριακή όμως, στο οικονομικό  ψάχνονται ήδη για νέα, εναλλακτικά μέτρα που ενδεχομένως θα υποκαταστήσουν ορισμένα «σκληρά» και «παράλογα», όπως χαρακτηρίζει πολλά εξ αυτών τώρα το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα μέτρα που στην κυβέρνηση θέλουν να ανατρέψουν, πριν καν εφαρμοστούν, είναι ο ΦΠΑ 23% στα εστιατόρια, αλλά και η μείωση στο αφορολόγητο όριο που πλήττει ιδιαίτερα όσους έχουν παιδιά.

Στην λογική αυτή χρησιμοποιήθηκαν σαν «μαξιλάρι» και όσοι αποκλείστηκαν από την περσινή περαίωση (ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο) οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περί το 1 δισ. ευρώ για να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα βιβλία τους, πληρώνοντας πρόστιμα α λα καρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ