Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

"Ντόμινο" λουκέτων, σε επιχειρήσεις όλης της χώρας...

Αύξηση των καταστημάτων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αλλά και των επαγγελματικών χώρων που παραμένουν άδειοι, καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ) για τα «λουκέτα» στην αγορά ανά την Επικράτεια. Σταδίου, Ακαδημίας, Ερμού και Πατησίων είναι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ενώ συνολικά μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κέντρου κατεβάζουν ρολά.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, η κρίση δεν χτυπάει μόνο τα μικρά μαγαζιά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες επιχειρήσεις διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, --->>> 




σε αρκετές περιοχές παρατηρείται και το "φαινόμενο του ντόμινο", δηλαδή στα σημεία που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. 


Στις στοές, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, εκτός από τις επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά, παρατηρείται και μεγάλο ποσοστό επαγγελματικών χώρων, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως η Αθήνα έχουν πληγεί περισσότερο από τις περιοχές της περιφέρειας, όπου ο ρυθμός αύξησης των κλειστών επιχειρήσεων είναι χαμηλός και σε πολλές περιπτώσεις σημαντικός αριθμός των λουκέτων της περιόδου του Αυγούστου έχουν ήδη αντικατασταθεί από νέες επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, το ποσοστό των λουκέτων είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Αθήνας και συγκεκριμένα σε γνωστούς και βασικούς εμπορικούς δρόμους. Αντιθέτως, σε πόλεις της περιφέρειας οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι αντιστέκονται, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει -σύμφωνα με την ΕΣΕΕ- ότι στο σύνολο των εμπορικών δρόμων της εκάστοτε πόλης, η αναλογία είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αθήνα. 


Στο κόκκινο το κέντρο της πρωτεύουσας
Στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010, αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας που έβαλαν λουκέτο. Στην οδό Σταδίου, το ποσοστό αγγίζει το 34% και ακολουθούν η Ακαδημίας με 26% και η Ερμού με 25%. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην οδό Πατησίων φτάνει το 26%, ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα του δρόμου ανά εμπορικό τετράγωνο, όπου ορισμένες φορές το ποσοστό φτάνει έως και το 30%.
Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Ηρακλείου το ποσοστό των "λουκέτων" φτάνει στο 18%, ενώ στο Μαρούσι παρουσιάζεται οριακή αύξηση σε σύγκριση με την καταγραφή του περασμένου Αυγούστου και η περιοχή παραμένει μια από αυτές με την χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων. Στο Χαλάνδρι, στις οδούς Παπανδρέου, Αγίας Παρασκευής και Χαιμαντά τα λουκέτα φτάνουν στο 22%.
Στους πέντε εμπορικούς δρόμους της Κηφισιάς, που περιλαμβάνονται στην έρευνα, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φτάνει περίπου το 24% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%. Στη Θησέως, τον εμπορικότερο δρόμο της Καλλιθέας τα κλειστά καταστήματα αγγίζουν το 18%, ενώ τον πέρυσι τον Αύγουστο ήταν 13,5%.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Πειραιά, όπου το 21% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. 


Αυξήθηκαν κατά 10% τα λουκέτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Κλειστές είναι μία στις 5 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, όπου από 10,1% πέρυσι τον Αύγουστο, το ποσοστό έφτασε φέτος στο 20%. Συγκεκριμένα, οι Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Όλγας έχουν πληγεί περισσότερο, αφού το 19%, 18% και 18,5% των καταστημάτων αντίστοιχα έχει κλείσει. Καλύτερη είναι η εικόνα στις Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, με τα "λουκέτα" να φτάνουν στο 9% και 8% αντίστοιχα. Στο "κόκκινο" είναι η οδός Κασσάνδρου όπου 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει κλείσει, ενώ στην Τσιμισκή τα λουκέτα φτάνουν στο 11,0%. 


Το προφίλ της επαρχίας
Στην περιοχή της Λάρισας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου 2010 έχει σημειώσει αύξηση στο 14,9% από 11,5%. Κρίσιμη είναι η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους Ασκληπιού, Μανδηλαρά, Παναγούλη και Παπαναστασίου όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και η αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων είναι 12,0% έως 19,7%.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010. Οι οδοί Εθνικής Αντιστάσεως και 62 Μαρτύρων παρουσιάζουν ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων 23,7% και 16,2% αντίστοιχα.
Στην Καβάλα τα κλειστά καταστήματα αγγίζουν το 14,7% των συνολικών καταστημάτων, ενώ στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της πόλης (Ομονοίας) τα "λουκέτα" φτάνουν στο 17,28%.
Στο κέντρο της Κοζάνης σχεδόν το 18,8% των επιχειρήσεων είναι κλειστές ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό λουκέτων από 22% έως 30%.
Στην Έδεσσα τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 18,0%, με τις οδούς Εγνατία, (24,5%), Παύλου Μελά (18,2%), Ηρώων Πολυτεχνείου (22,2%) να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Στη Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 12,4%.
Στην Τρίπολη το ποσοστό των λουκέτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φτάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους φτάνει ακόμα και το 40%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ