Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συλλαλητήρια κατά του νόμου-πλαίσιο, ΣΗΜΕΡΑ, μέρα ψήφισής του...

Υπό τη σκιά των έντονων αντιδράσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών αλλά και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Θα προηγηθεί συζήτηση επί των άρθρων. 
Στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των δασκάλων (ΔΟΕ), των πανεπιστημιακών (Συλλόγων ΔΕΠ) και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικoύ των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ). --->>>








Συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο, συνδιοργανώνουν επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη, στην Αθήνα και άλλες πόλεις.
Τα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν οριστεί είναι:
Στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.
Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο.
Στην Αρτα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
Κινητοποίηση προγραμματίζεται και στην Κέρκυρα.

Κατά τη χθεσινή παρέμβαση του στη Βουλή αναφορικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το νόμο-πλαίσιο αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση των πανεπιστημίων από τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις και κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει ανοικτά τη μεταρρύθμιση, όπως έπραξε ο ΛΑΟΣ. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσει. Ταυτόχρονα, Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς, που διαφωνούν ριζικά με το νομοσχέδιο, καταλογίζοντάς τους ότι δίνουν μάχη οπισθοφυλακής για να μην αλλάξει τίποτα.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ισχυρίστηκε ότι η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο δεν οφείλεται σε διαφορετικές εκπαιδευτικές αντιλήψεις αλλά στην προσπάθεια ορισμένων να διατηρήσουν την εξουσία τους. «Η συζήτηση πυροδοτεί μεγάλες συγκρούσεις. Όχι όμως για το πανεπιστήμιο της γνώσης, αλλά για το πανεπιστήμιο της εξουσίας» υποστήριξε η κα Διαμαντοπούλου και καταλόγισε αυταρχικές αντιλήψεις στους επικριτές της προωθούμενης μεταρρύθμισης.
Τη ριζική διαφωνία τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν από την πλευρά τους ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν βουλευτές του ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί απόπειρα μεταρρύθμισης αλλά «κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστημίου». Ο ΛΑΟΣ τάχθηκε σαφώς υπέρ του νομοσχεδίουμε τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Καρατζαφέρη, να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι όσα λέει σήμερα η κα Διαμαντοπούλου εκφράζουν τις θέσεις που διατυπώνει εδώ και 10 χρόνια ο ΛΑΟΣ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από την πλευρά της ΝΔ, η οποία δεν κρατά ξεκάθαρη στάση, ο εισηγητής, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εμφανίστηκε συναινετικός σημειώνοντας ότι η υπουργός Παιδείας έχει καλές προθέσεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε, ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει το νομοσχέδιο αν επιμείνει η υπουργός στην εκλογή των πρυτάνεων από το νέο Συμβούλιο των ιδρυμάτων. Σε πολύ πιο οξείς τόνους, που φανερώνουν και τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν στη Ν.Δ. για το θέμα, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας αδιαλλαξία.
Στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζονται διαφορετικές απόψεις καθώς αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές με τις θέσεις της Η απόφαση της ηγεσίας να πει ένα ακόμα «όχι», παρά το γεγονός ότι σε πάρα πολλά σημεία δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές με τις θέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Βήμα, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος ανταποκρίθηκε πλήρως στα κελεύσματα της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που προειδοποιεί με καταλήψεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕ, ενώ δέχθηκε τις αιτιάσεις του λόμπι των πρυτάνεων.
Ενδεικτική για το κλίμα εντός της ΝΔ ήταν η τοποθέτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Χατζηδάκης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή, υπερασπίζοντας την άποψη για μια πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέση που εκτιμάται ότι εκφράζει κι άλλους βουλευτές.

απο το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: