Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Σπρώχνουν σε λειψή σύνταξη 200.000 εργαζόμενους !

Το κύμα παραιτήσεων που καταγράφηκε τις δύο τελευταίες μέρες στο δημόσιο, για να «διασωθεί» το ύψος της σύνταξης πριν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου, «διαμηνύει» - αφού δεν υπάρχει δήλωση καθησυχασμού των εργαζομένων- την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να «αδειάσει» το δημόσιο μέσω συνταξιοδοτήσεων πριν από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας ( μέτρο που αγγίζει το στενό δημόσιο τομέα στις παρυφές του) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα. Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών η πρώτη κατηγορία που  θα δει την έξοδο είναι όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, δηλαδή 40.000--->>>




υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2011.

Η δεύτερη κατηγορία  που θα πληγεί είναι όσοι έχουν  θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δηλαδή, περίπου 200.000 υπάλληλοι του  δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που έχουν  διανύσει 25 χρόνια εργασιακού βίου. Στην πλειοψηφία τους αυτές οι κατηγορίες είναι μητέρες αλλά και πατέρες  ανηλίκων , τρίτεκνοι , πολύτεκνοι και  γονείς αναπήρων .

Με δεδομένο ότι  η πλήρης σύνταξη στο δημόσιο  επέρχεται μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, είναι σαφής η πίεση που  θα ασκηθεί για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη, μέτρο που θα «συρρικνώσει»  και τη μισθολογική  δαπάνη .

Πάντως, το σενάριο που επεξεργάζεται το γενικό λογιστήριο είναι η αναπλήρωση της σύνταξης από το 76% που είναι σήμερα να μειωθεί στο 60% ώστε να απορροφηθεί η αύξηση της δαπάνης από τις βελτιωμένες συντάξεις που θα προκύψουν αν αυξηθεί ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση μέρους των επιδομάτων  που θα καταργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ