Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Κοινωνία "εν βρασμώ" - Κυβέρνηση σε πανικό. Αναμένονται εξελίξεις...

Το δυσβάστακτο βάρος των πολλαπλών έκτακτων εισφορών και τελών, με αποκορύφωμα το τελευταίο ειδικό τέλος στα ακίνητα, πνίγει τους πολίτες θέτοντας εν αμφιβόλω την είσπραξή τους. Στο τριπλό εκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών σε εισόδημα και τεκμήρια, θα προστεθεί η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικά χρήσεων, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και το νέο τέλος στα ακίνητα. --->>>
 



 
Η υφαρπαγή τουλάχιστον ενός μηνιαίου μισθού (χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ εστίασης κ.λπ.), και μάλιστα σε μια οικονομικά δύσκολη χρονική περίοδο, κατά την οποία αρκετοί έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά (810.821 άτομα οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει τα χαράτσια. 
 
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin οι εταίροι μας απέρριψαν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.
Πιο συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ από τα τελευταία μέτρα, θεωρώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπραχθεί το 1/3 του στόχου. Κατά την ίδια πληροφόρηση, οι εταίροι μας δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
 
Η νέα αυτή εξέλιξη αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να στραφεί στη μοναδική πηγή εξοικονόμησης που υφίσταται αυτή τη στιγμή και που δεν είναι άλλη από τη δραματική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικα και των Βρυξελλών, το ποσοστό συρρίκνωσης του σκληρού πυρήνα του Δημοσίου, ανέρχεται στο 30%. Με λίγα λόγια, οι δανειστές απαίτησαν από τον κ. Βενιζέλο να προβεί άμεσα στην περικοπή δημόσιας δαπάνης της τάξης του 30% και αφορά αποκλειστικά τους δημοσίους υπαλλήλους.
Πολλοί υπουργοί ωστόσο, οι οποίοι έχουν κληθεί στην Kυβερνητική Επιτροπή (σήμερα), αντιμετωπίζουν ήδη με απόγνωση την προοπτική να κληθούν να συναποφασίσουν τη δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δομή του κοινωνικού ιστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: