Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

"Πειρατές" Γερμανίας: ο εφιάλτης, των «παραδοσιακών» κομμάτων !

Mπορεί στις πρόσφατες τοπικές εκλογές της «πόλης-κράτους» του Βερολίνου, τις εντυπώσεις να μονοπώλησε το ναυάγιο των Φιλελευθέρων (FDP) -ακροδεξιών στην ουσία- που καταποντίστηκαν με μόλις 1,9% των ψήφων, αλλά εξίσου ενδιαφέρον πολιτικά είναι και το εντυπωσιακό ποσοστό 9% που…έκλεψε το εναλλακτικό «Κόμμα των Πειρατών» !!!  
Αυτή τη στιγμή μάλιστα, μαζί με τους «Πράσινους», που πήραν το εντυπωσιακό 17,4%, ξεπερνάνε το 26% και, με την απέχθεια που προκαλούν τα παλιά κόμματα, μέχρι που βγάζουνε… «πειρατική κυβέρνηση» !--->>>








Οι «Πειρατές», «παιδί» του αντίστοιχου κινήματος που δημιουργήθηκε στην Σουηδία με σκοπό να προστατεύσει πολιτικά τον διάσημο ιστότοπο δωρεάν ανταλλαγής πολυμέσων (ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά βιβλία κ.α.) Pirate Bay, ιδρύθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2006 και μέσα σε πέντε χρόνια κατάφεραν να γίνουν ο εφιάλτης της Άνγκελα Μέρκελ! 
Το κόμμα τους, κατέβηκε στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο διαμαρτυρίας κατά των «παραδοσιακών» κομμάτων- και τα κατάφερε.  

Έχοντας ως προεκλογική σημαία την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, και πρωτίστως το δικαίωμα να διαθέτει κανείς ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ σε ολόκληρη την πόλη για «κατεβάζει» τζάμπα ό,τι του αρέσει, οι «Πειρατές» ξεπέρασαν εύκολα τον σκόπελο του εκλογικού ορίου, στον οποίο προσάραξαν οι Φιλελεύθεροι «συγκυβερνήτες» της Ανγκελας Μέρκελ.

Για την ακρίβεια, εξελέγησαν στο τοπικό συμβούλιο και οι 15 υποψήφιοι που κατέβασαν οι «Πειρατές»- στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, κάτω των 30 ετών και χωρίς εμπειρία με τον χώρο της πολιτικής. Σύμφωνα άλλωστε με τις δημοσκοπήσεις, το 80% των ψηφοφόρων τους επέλεξε ως κόμμα διαμαρτυρίας στο πολιτικό κατεστημένο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το «ορίτζιναλ», σουηδικό Κόμμα Πειρατών (Piratpartiet) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 θέτοντας ως κύριο στόχο του την αλλαγή (διάβαζε: κατάργηση…) του νομικού πλαισίου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, εκφράζοντας την αρχή «τα πολιτισμικά αγαθά ανήκουν σε όλους» και βγάζοντας την γλώσσα στο Χόλιγουντ και τις μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου ψυχαγωγίας.

Ενώ όμως ξεκίνησε περισσότερο ως αστείο, μια σειρά από κατασταλτικές επιθέσεις σε βάρος του Pirate Bay και άλλων ιστότοπων ανταλλαγής torrents, και οι πολύκροτες δίκες που ακολούθησαν, αύξησαν κατακόρυφα την δημοτικότητα του μέσα στην Σουηδία, με αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2009 το Κόμμα των Πειρατών να πάρει ποσοστό 7,1% και να εκλέξει ευρωβουλευτή! 

Οι «Πειρατές» (με περίπου 13.000 μέλη) ήρθαν για να μείνουν και αυτό φαίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στις εκλογές της Κυριακής πήραν ποσοστό 9%, θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στη Βουλή και είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς. Η ιδέα του κόμματος των «Πειρατών» γεννήθηκε στη Σουηδία και γρήγορα επεκτάθηκε παγκοσμίως: Η.Π.Α., Γερμανία, Αυστραλία, με το Internet να είναι το μεγαλύτερο «όπλο» τους
Αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη σύντομα δημιουργήθηκαν «παραρτήματα»- δεδομένου ότι πολλοί νέοι άνθρωποι όχι μόνον ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το παράνομο downloading, αλλά νιώθουν και βαθιά αποστροφή για την «καθεστηκυία» πολιτική σκηνή…

Σύμφωνα με τη Wikipedia:
Το παράδειγμα των Σουηδών έδωσε την ώθηση και σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν παρόμοια κόμματα. 
Επίσημα κόμματα υπάρχουν στις παρακάτω χώρες:
• Γερμανία: Piratenpartei Deutschland
• Ισπανία: Partido Pirata
• Αυστρία: Πειρατικό Κόμμα της Αυστρίας (Piratenpartei Österreichs)
• Πολωνία: Partia Piratów
• Γαλλία: Parti Pirate Français
• Φινλανδία: Piraattipuolue [5]

Ανεπίσημα κόμματα υπάρχουν στις:
• ΗΠΑ: Pirate Party
• Ηνωμένο Βασίλειο: Pirate Party of the United Kingdom
• Δανία: Piratpartiet
• Αργεντινή: Partido Pirata Argentino
• Χιλή: Partido Pirata de Chile
• Αυστραλία: Pirate Party Australia
• Ολλανδία: Piratenpartij Nederland
• Πορτογαλία: Partido Pirata Português
• Τσεχία: Česká pirátská strana
• Σλοβακία: Pirátska strana
• Σλοβενία: Piratska stranka Slovenije

επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος στο zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ