Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Νέα μέτρα ζητάει η ...ύφεση, που «κατάπιε» 1 δισ. ευρώ...

Προϋπολογισμός με έλλειμμα 6,5% για το 2012 
Στο 8,1% του ΑΕΠ «κλειδώνει» για φέτος το δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που καταθέτει αύριο η κυβέρνηση, βάζοντας πλέον στόχο για μείωσή του σε 6,5% ως το τέλος του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που είχε με την Τρόικα ως χθες και που θα συνεχιστούν και σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ξένοι ελεγκτές συμφώνησαν ότι, --->>>




παρά τα πρόσθετα μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, το έλλειμμα φέτος θα πρέπει να κλείσει στο 8,1% (αντί 7,6% που υπολογιζόταν αρχικά) επειδή το ΑΕΠ μειώθηκε δραστικά λόγω της μεγαλύτερης από το προσδοκώμενο ύφεσης και, ως εκ τούτου, θα είναι μεγαλύτερο ως ποσοστό του, αν και σε απόλυτα νούμερα το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει τις προβλέψεις (18-19 δισ. ευρώ για φέτος).

Με αυτά τα δεδομένα, η δραματική ύφεση φέτος «εξαφάνισε» θυσίες 1 δισ. ευρώ αφού, αν δεν υποχωρούσε το ΑΕΠ, το έλλειμμα θα ήταν 7,6% με τα νέα μέτρα και δεν θα απαιτούντο πρόσθετα.

Με «γραμμή εκκίνησης» για τη νέα χρονιά το 8,1%, το προσχέδιο που θα παρουσιάσει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο θα έχει ελαφρώς προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ύφεσης που θα αποτιμάται σε 2,0%-2,5% του ΑΕΠ για το 2012. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ακόμα ικανό να ανακόψει τα αρνητικά ρεκόρ ύφεσης, που έφτανε στο 7% στο β΄ τρίμηνο του 2011 και τώρα τείνει να φτάσει ίσως και στο 10%.

Έτσι η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα στα 15 δισ. ευρώ -από περίπου 18 δισ. φέτος- θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσια μέτρα και ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ