Όλα κρίνονται σήμερα –το παρασκήνιο της νυχτερινής μαραθώνιας διαπραγμάτευσης Βενιζέλου-τραπεζιτών για το ελληνικό χρέος
Δραματικό παζάρι για το «κούρεμα»
Από μία κλωστή δείχνει να κρέμεται η έκβαση της Συνόδου Κορυφής, καθώς συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια για όλα τα κρίσιμα θέματα – μεταξύ αυτών και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό ώς και 60%.
ΣΤΑ χέρια της Ανγκελα Μέρκελ πέρασε η τύχη του ελληνικού χρέους. Χθες στις Βρυξέλλες ο υφ. Οικονομικών της Γερμανίας Γκ. Ασμουνσεν άσκησε πιέσεις στις τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα, να δεχθούν τη γερμανική θέση για βαθύ κούρεμα ύψους 60%. >>>
Οι τράπεζες, διά του διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, επιμένουν σε εθελοντικό κούρεμα 40%. Ερώτημα για όλους παραμένει αν το «μεγάλο ψαλίδι» θα γίνει αποδεκτό ως εθελοντικό και όχι ως πιστωτικό γεγονός.
Το ΔΝΤ θεωρεί ρεαλιστικό το 60%, αλλά δεν αποκλείει τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση συμφωνεί σε εθελοντικό κούρεμα μεγάλου ύψους για το σύνολο του ιδιωτικού χρέους.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση στα θέματα που θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι έχει ως εξής:
* «Κούρεμα»: Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να παιχθεί μεταξύ 50-60%, επί εθελοντικής βάσης, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Γερμανία απαιτεί 60%, με συμμάχους την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία. Η Γαλλία ζητεί 40%, ποσοστό που «ανέχεται» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 60% είναι «ρεαλιστικό» λόγω της κατάστασης του ελληνικού χρέους, αλλά επισημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Πάντως, η διευκρίνιση του Ε. Βενιζέλου ότι οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» διεξάγονται επί του συνόλου του ιδιωτικού χρέους μέχρι το 2035, δίνει άλλη διάσταση στα υπέρ και τα κατά ενός ποσοστού της τάξης του 60%.
**Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Υπάρχει μία κατ' αρχήν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα ανέλθει σε 108 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα για το ποσόν των 108 δισ. ευρώ. Θα συζητηθεί στο αυριανό Ecofin, μετά την απόφαση για το ελληνικό «κούρεμα». Πάντως, οι βασικές πτυχές έχουν αποφασιστεί. Οπως στο θέμα της επιβάρυνσης, η οποία θα λειτουργήσει ιεραρχικά: πρώτα οι τράπεζες, αν χρειαστεί το κράτος και τελευταία λύση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το επίπεδο ίδιων πόρων κάθε τράπεζας θα πρέπει να είναι από τον Ιούνιο 2012 της τάξης του 9%.
**Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF): Υπερίσχυσαν οι θέσεις της Α. Μέρκελ. Δεν αναμένεται και στο θέμα αυτό να υπάρχουν αριθμοί στα συμπεράσματα για την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Την Κυριακή προέκυψε συμφωνία περί συνδυασμού των ακόλουθων προτάσεων: 1. Δημιουργία ενός ασφαλιστικού μηχανισμού, ώστε το Ταμείο να μπορεί να εγγυάται ένα μέρος των ομολόγων που εκδίδουν τα «αδύναμα» κράτη-μέλη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές. Πρόκειται για γερμανική πρόταση 2. Δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου (special purpose vehicule), στο πλαίσιο του ΔΝΤ.
* Ενίσχυση της διακυβέρνησης. Υπάρχει συμφωνία για τη σύγκληση συνόδων κορυφής τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαι. Επίσης, όλοι συμφωνούν να καταστεί αυστηρότερη η δημοσιονομική πειθαρχία, με άμεση επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες. Το θέμα της αλλαγής της Συνθήκης που ζητεί το Βερολίνο, θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου