Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

"Κραχ" σε καταναλωτικά - πιστωτικές. Δεν πληρώνονται 1 στα 4 δάνεια !

Την αυξανόμενη δυσπραγία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία, η εξέλιξη στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, επιδεινώνεται μήνα με το μήνα.  
Ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών, δεν πληρώνονται. Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές αυξάνονται και οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες και για την επόμενη χρονιά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι επισφάλειες >>>




αυξήθηκαν κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σε όλες τι κατηγορίες δανείων. Αθροιστικά, οι επισφαλείς απαιτήσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου ξεπέρασαν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ αν και οι τράπεζες σχημάτισαν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών, δηλαδή το χρονικό διάστημα που τα κατατάσσει στις επισφάλειες, αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ποσοστό αυξημένο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 10,5% το Δεκέμβριο του 2010.

Στην κορυφή των προβληματικών δανείων εξακολουθούν να παραμένουν τα καταναλωτικά δάνεια, το 24% των οποίων βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, το 12% των οποίων δηλαδή δάνεια ύψους περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Το 2011 είναι επίσης η πρώτη χρονιά κατά την οποία καταγράφεται δραματική επιδείνωση στον επιχειρηματικό τομέα, όπου νέα δάνεια ύψους σχεδόν 3 δις ευρώ άλλαξαν κατηγορία από εξυπηρετούμενα σε καθυστερούμενα, αυξάνοντας το ποσό των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων στα 13,6 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ