Σε πραγματική εκκαθάριση, όχι μόνον της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) αλλά χιλιάδων εργαζομένων σε πολλές ειδικότητες του ιδιωτικού τομέα προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Με βάση τη νέα λίστα ΒΑΕ, που υπέγραψε χθες ο Γ. Κουτρουμάνης, διαγράφονται ειδικότητες στις οποίες απασχολούνται σήμερα πάνω από 180.000 εργαζόμενοι και προστίθενται νέες ειδικότητες, κυρίως από το δημόσιο τομέα και τη ΔΕΗ, στις οποίες απασχολούνται περίπου 14.000 εργαζόμενοι. Κοντολογίς, σχεδόν 2 στους 5 εργαζομένους στις συγκεκριμένες ειδικότητες «χάνουν» το εν λόγω πλεονέκτημα. Και μπορεί να μη βγαίνουν αμέσως από την αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία (αν και η νέα λίστα εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, όμως εξαιρούνται όσοι θα έχουν >>>
πάνω από 3.600 ένσημα το 2015 -παλαιοί ασφαλισμένοι), ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ανθυγιεινό επίδομα.
Και ενόσω αμφισβητούνται όλες οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι προφανές ότι το πρώτο που κινδυνεύει να αμφισβητηθεί είναι το συγκεκριμένο επίδομα. Το οποίο, με αυτή την αφορμή, μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής παροχή του εργοδότη. Και, άρα, μπορεί να... ανακληθεί.
Κίνδυνος αντικατάστασης
Πάντα με τον κίνδυνο ο «παλαιός» ασφαλισμένος, με τα 3.600 ΒΑΕ ένσημα και πάνω, να αντικατασταθεί από ένα νεοπροσλαμβανόμενο (σε αποχαρακτηρισθείσα ειδικότητα), ώστε η επιχείρηση να μειώσει το έμμεσο (επασφάλιστρο ΒΑΕ) και άμεσο (επιδόματα) εργατικό κόστος.
Η αναθεώρηση της λίστας σημαίνει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι (νεοεισερχόμενοι και όσοι έχουν έως 3.600 ένσημα) θα χάσουν το ανθυγιεινό επίδομα, το οποίο κυμαίνεται μέχρι και 200 ευρώ.
Παράλληλα, το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά 5 έτη, ενώ θα απαιτούνται επιπλέον 1.500 ένσημα (5 χρόνια) για συνταξιοδότηση. Δηλαδή, από τα 35 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη θα χρειάζονται, μετά τον αποχαρακτηρισμό και την ισχύ της νέας λίστας, 40 έτη εργασίας-ασφάλισης (ή 12.000 ένσημα).
Μπαίνουν 14.000 υπάλληλοι
Το τελικό αποτέλεσμα (αφαίρεση ειδικοτήτων με 180.000 εργαζομένους και προσθήκη νέων, όπου απασχολούνται σχεδόν 14.000 υπάλληλοι) είναι η διαγραφή ειδικοτήτων στις οποίες εργάζονται πάνω από 166.000 άτομα. Από 531.000 με το παλαιό καθεστώς στις ΒΑΕ ειδικότητες θα μείνουν τώρα 365.000 εργαζόμενοι. *
Οι κατηγορίες επαγγελματιών που εξαιρούνται, πλέον, από τη λίστα είναι οι εξής:
1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο
3. Ζαχαροπλάστες
4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί
6. Καμαριέρες
7. Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς
8. Ταμίες πολυδυναμικού super market
9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης
10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς
11. Συντηρητές κτιρίων
Σε σχέση με το νέο καθεστώς επισημαίνονται τα εξής:
1. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες)
2. Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
3. Η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνεχίζει τη λειτουργία της και εξετάζει όλα τα αιτήματα αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.
Επισημαίνεται ότι όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.
Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας με στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου