Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Το "θέατρο σκιών" συνεχίζεται, για 5η μέρα (και νύχτα ;;;) σήμερα...

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ η υποψηφιότητα του Φ. Πετσάλνικου, επανήλθε δριμύτερος μετά τα μεσάνυχτα ο Λ. Παπαδήμος
Φιάσκο χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο, όπου Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς προσήλθαν έτοιμοι να αποδεχτούν ως πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής (εν μέσω σφοδρών κομματικών αντιδράσεων) και από όπου αποχώρησε παρεξηγημένος ο Γ. Καρατζαφέρης. 
Τα μεσάνυχτα έγινε δεκτή από τον Γ. Παπανδρέου η υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου. Ο πρώην τραπεζίτης των κυβερνήσεων Σημίτη έθεσε και όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Ο σοβαρότερος εξ αυτών είναι η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, που μέχρι τώρα είναι η δεσμευτική 19η Φεβρουαρίου. Ο Ευ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με μεγάλη χρονική παράταση της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με συνεργάτες του, αποδέχεται τον Λ. Παπαδήμο >>> 
 
 
 
κατ' αρχάς, αλλά επιμένει στη δέσμευση των εκλογών. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πιο αναλυτικά
Την «καυτή πατάτα» της επιλογής του νέου πρωθυπουργού της χώρας πέταγαν χθες ο ένας στον άλλο (Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς), φαίνεται όμως ότι καίγονται για την ώρα και οι δύο μετά το φιάσκο της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στα κόμματά τους η αρχική «λύση» Πετσάλνικου. Αρον άρον και αξιοποιώντας τη... θορυβώδη αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη από το προεδρικό μέγαρο που τους έδωσε χρόνο να ξανασκεφθούν -μέχρι σήμερα στις δέκα που θα ξαναβρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο- ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε και πάλι την υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου στον οποίο τηλεφώνησε γύρω στις δέκα το βράδυ για να τον βολιδοσκοπήσει αν δέχεται να γίνει πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παπαδήμος απάντησε κατ' αρχήν θετικά, έθεσε όμως τις εξής προϋποθέσεις, τις οποίες αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός:

* Η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που θα την ακολουθήσουν να γίνει και από τα δύο κόμματα όπως και η επιστολή προς τις Βρυξέλλες.
* Να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση πολιτικά στελέχη της Ν.Δ.
* Η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή των εκλογών να μην είναι δεσμευτική.

Ο ίδιος δεν θέτει κανένα όρο για το ποιοι θα αναλάβουν το οικονομικό επιτελείο. Με αυτό το τελευταίο ξεκαθαρίζει επί της ουσίας ότι δεν έχει πρόβλημα με την παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου υπουργείο Οικονομικών, καθώς τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι σε αυτή τη θέση επιθυμεί να βάλει τους Β. Ράπανο και Γ. Στουρνάρα και όχι τον κ. Βενιζέλο.
Μετά την επικοινωνία Παπανδρέου - Παπαδήμου και την αποδοχή των όρων του τελευταίου από τον πρωθυπουργό -οι όροι του Παπαδήμου δεν είναι κανούργιοι, καθώς τους είχε γνωστοποιήσει από προχθές στον πρωθυπουργό μέσω του υπουργού ο οποίος έκανε τη διαμεσολάβηση- ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στους υπουργούς και ζήτησε τη γνώμη τους, προκειμένου να τον προτείνει. Τηλεφώνησε και στον κ. Σαμαρά ζητώντας του να μιλήσει κι αυτός απευθείας με τον κ. Παπαδήμο. Ο πρωθυπουργός έμεινε στο Μαξίμου για πολλή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να κλείσει το θέμα.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η «πατάτα» πλέον ύστερα από αυτή την εξέλιξη είναι στο χέρι του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα πρέπει πλέον να αποδείξει ότι εννοεί όσα είχε πει μετά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο ότι θα συμφωνήσει με όποιο πρόσωπο προτείνει ο κ. Παπανδρέου. «Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία, αν αρνηθεί και πάλι αφού έχει δημόσια δεσμευθεί...» έλεγαν. 
Τι θα κάνει ο Βενιζέλος
Ερωτηματικό πάντως αποτελεί η στάση, ακόμα και η συμμετοχή του Β. Βενιζέλου σε μια πιθανή κυβέρνηση Παπαδήμου αν βέβαια είναι αυτός ο νέος πρωθυπουργός και η... αυγή δεν βγάλει άλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε σε συνομιλητές του πως αν του το ζητήσει ο νέος πρωθυπουργός, αν του το επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ και αν του το ζητήσει και ο Γ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχει. Ο ίδιος είχε διαφωνήσει πάντως κατηγορηματικά με τη λύση Πετσάλνικου και το είχε πει στον Γ. Παπανδρέου από προχθές τη νύχτα. Εκτιμάται ότι με πρωθυπουργό Πετσάλνικο δύσκολα θα συμμετείχε. Ως προς το θέμα της χρονικής παράτασης της κυβέρνησης που θέτει ως όρο ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Βενιζέλος λέει στους συνομιλητές του ότι ο χρόνος των εκλογών είναι προϊόν συμβιβασμού με τη Ν.Δ., γιατί εκτιμήθηκε ότι μέσα σε αυτό το χρόνο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, και για το αν παραταθεί για μία εβδομάδα, δέκα ημέρες δεν υπάρχει πρόβλημα. Είπε ακόμα ότι το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο είχε αρχικώς θέσει ως χρονικό όριο τον Μάρτιο, κοντά δηλαδή στο χρόνο που τελικώς συμφωνήθηκε. Ουσιαστικά, αφήνει να εννοηθεί ότι μεγάλη χρονική παράταση δεν τον βρίσκει σύμφωνο και δεν χρειάζεται.
Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι επιχείρησε να μπλοκάρει τις προηγούμενες ημέρες την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τονίζοντας ότι το περασμένο καλοκαίρι αυτός ήταν που τον είχε προτείνει αρχικά για το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες, οι κύριοι Βενιζέλος και Παπαδήμος μίλησαν τηλεφωνικά και έδωσαν όπως φαίνεται αμοιβαίες εξηγήσεις. 
Νωρίτερα και μετά την αναβολή της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν μεταφέροντας τη θέση του, ότι ο κ. Παπανδρέου αμέσως με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον κ. Σαμαρά πρότεινε κατά σειρά για πρωθυπουργό:
* Τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά ο κ. Σαμαράς τον απέρριψε επειδή, λέει, είναι τραπεζίτης.
* Τον Βαγγέλη Βενιζέλο τον οποίο ο κ. Σαμαράς και πάλι απέρριψε.
Επειτα από αυτό έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, προτάθηκε στον κ. Παπαδήμο να γίνει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών αλλά δεν δέχθηκε.

Το θρίλερ με τον Πετσάλνικο
Η υποψηφιότητα του κ. Πετσάλνικου φαίνεται ότι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Ν.Δ. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν και υπουργοί (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης κ.ά.). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 βουλευτές τηλεφώνησαν σε έξι υπουργούς (Βενιζέλο, Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδο, Σκανδαλίδη, Διαμαντοπούλου, Ρέππα) και τους είπαν να πείσουν τον Γ. Παπανδρέου να αλλάξει γνώμη, γιατί, όπως είπαν, σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθούν δεκάδες παραιτήσεις βουλευτών.
Υπουργοί με τους οποίους μίλησε η «Ε» έκαναν λόγο για αδιέξοδο και για ευτελισμό της διαδικασίας, ενώ μετά την αναβολή της συνάντησης των αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο προεξοφλούσαν ότι «ναυάγησε η λύση Πετσάλνικου...». 
Ο κ. Ραγκούσης είχε δηλώσει από νωρίς χθες ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν πρωθυπουργό υψηλών προδιαγραφών και όχι από το χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων. Η Αννα Διαμαντοπούλου επίσης είχε δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και οι δυο εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξαν τον κ. Παπαδήμο.
Ο κ. Παπανδρέου από το διάγγελμά του στις έξι το απόγευμα φωτογράφισε τον κ. Πετσάλνικο ως υποψήφιο πρωθυπουργό καθώς μίλησε για «θεσμική» λύση. Με αυτή την πρόταση πήγε και στο προεδρικό μέγαρο για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που δεν έγινε λόγω της αποχώρησης Καρατζαφέρη, που μάλλον λειτούργησε ευεργετικά για τους Παπανδρέου και Σαμαρά.
«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων», είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ανακούφιση και ζήτησε τη βοήθεια όλων για να πετύχει στο έργο της. *
!Πρόταση στον Απόστολο Κακλαμάνη να αναλάβει αυτός τη θέση του πρωθυπουργού έκανε ο Γ. Παπανδρέου με τη σύμφωνη γνώμη του Αντ. Σαμαρά την Τρίτη το μεσημέρι. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, που είπε ακόμα ότι έγινε και συζήτηση για τα πρόσωπα αλλά τελικά η λύση αυτή δεν προχώρησε. 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ούτε πενταήμερη με το λύκειο να ήταν!!