Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ πολιτικά η κυβέρνηση...

Αφού έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, 
φοβάται τις κάλπες και πετάει το μπαλάκι με δημοψήφισμα...
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για «ναι ή όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, που συζητείται καιρό τώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά συναντούσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, επέλεξε ο πρωθυπουργός με μια ξαφνική κίνηση χθες το βράδυ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πριν από το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει, όπως είπε, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, δηλαδή των 153 βουλευτών που έχει αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα.>>




Η διπλή αυτή κίνηση του πρωθυπουργού είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του, λόγω της πολιτικής του Μνημονίου.
Ξάφνιασε του βουλευτές του κόμματος, δεδομένου ότι μέχρι τώρα πολλοί εξ αυτών του ζητούσαν να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συγκυβέρνησης ή των πρόωρων εκλογών, ενώ δεν έλειπαν και εκείνες οι φωνές που του ζητούσαν να αποσυρθεί για να αναλάβει άλλος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από 15 μέρες, σε υπουργικό συμβούλιο, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης είχε πει ότι η σύμβαση πρέπει να νομιμοποιηθεί από το λαό, υπήρξαν υπουργοί που διαφώνησαν, λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται δημοψηφίσματα (π.χ. Μπεγλίτης), και άλλοι εξακολουθούν να διαφωνούν.

Η κίνηση του πρωθυπουργού είναι ένα πολλαπλό ρίσκο:
1 Για τη χώρα, καθώς αν οι πολίτες απορρίψουν τη νέα δανειακή σύμβαση, τότε η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, δεδομένου ότι αυτή θα πάψει να ισχύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Επί της ουσίας, ο κ. Παπανδρέου ρίχνει το μπαλάκι στο λαό για μια μεγάλη και κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της χώρας και βάζει με το δημοψήφισμα εκβιαστικά το δίλημμα «ή ψηφίζετε ναι, ή η χώρα πτωχεύει»...

2Για την ολοκλήρωση και υλοποίηση της νέας σύμβασης και του «κουρέματος», καθώς οι τραπεζίτες ενδεχομένως να μη συμφωνήσουν τελικά στην εθελοντική συμμετοχή τους στο «κούρεμα», όταν θα ξέρουν ότι αυτή η συμφωνία πιθανόν να απορριφθεί από τους πολίτες. Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας χθες στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο αυτό, είπε ότι η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες είναι ένα θέμα που το χειρίζεται η ευρωζώνη.

3 Για την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η τυχόν απόρριψη της σύμβασης θα την οδηγήσει στην παραίτηση και τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

4 Για τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, καθώς τυχόν απόρριψη της σύμβασης θα τον αναγκάσει εκ των πραγμάτων να αποσυρθεί από την πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα βάρυνε πολύ η κριτική που δέχεται περί «προδοσίας» και γι' αυτό θέλει να πάρει ο λαός την κρίσιμη απόφαση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης, μια σύμβαση που εκχωρεί και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας.
Το δημοψήφισμα θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης της νέας σύμβασης, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, χθες το βράδυ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, προσδιόρισε χρονικά ύστερα από τρεις μήνες. Τότε, είπε, θα μπορέσουν να βγουν καθαρά ερωτήματα για τον ελληνικό λαό. Τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού θα είναι δεσμευτική, αλλά αν πει όχι, τότε είναι το λιγότερο το να παραιτηθεί η κυβέρνηση... Ο ίδιος, στην ομιλία του στους βουλευτές, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι μια πράξη εκτόνωσης και λύτρωσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ