Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Πρωτογενές πλεόνασμα σε συνθήκες ύφεσης, προσδοκά ο Βενιζέλος !

Έλλειμμα 11,4 δισ. ευρώ, στο 5,4% του ΑΕΠ, αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,6 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς να υπολογίζεται η πληρωμή των τόκων στους δανειστές της χώρας) 2,1 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2012 η έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Όλα τα παραπάνω σε ένα σκηνικό βαθείας ύφεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 2,8% του ΑΕΠ και αυξημένης ανεργίας που θα σκαρφαλώσει στο 17,1%. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν υπήρξαν οι σχετικές αποκαλύψεις για την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων >>>




η οποία δεν προσδιορίστηκε επακριβώς χρονικά, αλλά αναμένεται να σπρώξει προς τα πάνω μια σειρά φόρων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, PSI, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα υπάρξουν επιλογές που θα μπορούν να διαλέξουν οι κάτοχοι ομολόγων και ότι θα γίνει ξεχωριστή διαπραγμάτευση με κάθε φορέα, π.χ. τράπεζες, ταμεία.
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται  πως "τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1.048 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από  την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων".  Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η απόφαση για περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών, επέκταση των τεκμηρίων σε όλους τους φορολογούμενους όπως και εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Η αύξηση των αντικειμενικών και η μείωση του αφορολόγητου για την ακίνητη περιουσία, αναμένεται να σπρώξουν προς τα πάνω, μια σειρά φόρων όπως:
  1. τα τεκμήρια διαβίωσης
  2. τους φόρους μεταβίβασης
  3. τους φόρους κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών
  4. το φόρο ακίνητης περιουσίας (επιπρόσθετη επιβάρυνση από τη μείωση της κλίμακας που επίσης προαναγγέλθηκε)
  5. το Ειδικό τέλος της ΔΕΗ
  6. τα δημοτικά τέλη
  7. μέχρι και τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων
Περισσότερα, θα ξεκαθαριστούν όταν θα γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία αύξησης των αντικειμενικών, καθώς και σε ποιo επίπεδο αυτές θα διαμορφωθούν σε σχέση με τις σημερινές.
Σχετικά με το νέο φορολογικό σύστημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως θα πρέπει να βελτιωθεί η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων. Ερωτηθείς για την αύξηση των εσόδων κατά 29% στα φυσικά πρόσωπα και τη μείωση 22% στις επιχειρήσεις υποστήριξε ότι στα πρώτα περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις δίνουν θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκ νέου στις εξαγγελίες περί ηλεκτρονικού πόθεν έσχες καθώς και σε κίνητρα είσπραξης ΦΠΑ ενώ έκανε λόγο και για ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων και εισφορών.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ότι τα έσοδα θα είναι 1,8 δισ. το 2011 και πως το ποσό του 2012 θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των ξένων. Στο σημείο αυτό ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε. μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων.

Ειδικό τέλος ακινήτων
Όσον αφορά στο τέλος ακινήτων και τις πολλαπλές πιέσεις για την εξέταση ειδικής ρύθμισης ανέφερε: "Η έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι να κόβει το ρεύμα στους πολίτες. Δεν μπορώ να ακούω δημόσιες παραινέσεις να μην πληρώνει φόρους ο κόσμος" και ότι κάποιοι κάνουν τους καλούς τζάμπα. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι ο πολίτης εάν έχει όντως ανάγκη δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές, θα μπορεί να το δηλώνει.

PSI πολλαπλής επιλογής
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου, ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα PSI πολλαπλής επιλογής, το οποίο θα διαχωρίζει τους κατόχους των ομολόγων (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες, κλπ.).
Όπως τόνισε απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, δεν θα υπάρξει μοντέλο για ελληνικές και ξένες τράπεζες, αλλά θα υπάρξουν επιλογές για να επιλέξει κανείς, ενώ πρόσθεσε πως το επίπεδο συμμετοχής θα είναι 100% και ότι το επιτόκιο δεν ειναι ανακοινώσιμο, πριν τις διαπραγματεύσεις.
"Ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε και με ποιές παραμέτρους διαφορετικές μπορούμε να το κάνουμε αυτό" πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και πως δεν θα έχει πιστωτικό γεγονός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως την Ελλάδα δεν την αφορά τόσο όσο τον εκδότη και τον κάτοχο του ασφαλιστηρίου.

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού
Σύμφωνα με τους στόχους του προσχεδίου, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ προβλέπεται και πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ στα 309,3 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει στις προβλέψεις του ύφεση και για το 2012, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού.

Ψήφιση πριν τις 8 Δεκεμβρίου
Τον προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να ψηφιστεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: