επτά οι απουσίες
Ευρεία στήριξη από το κοινοβούλιο εξασφάλισε, όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η διαδικασία προκάλεσε, ωστόσο, νέα ρήγματα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, καθώς δεν θα μπορούσε από μόνη της να προσφέρει στο νέο σχήμα την απαραίτητη νομιμοποίηση. Και αυτό επειδή στηρίζεται από δυνάμεις που εξελέγησαν υπό διαφορετικές συνθήκες και με σαφώς διαφορετική εντολή. >>>
Τα όρια της κοινοβουλευτικής δύναμης των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας μοιάζουν πλέον να βρίσκονται σε κινούμενη άμμο,ύστερα από τις συνεχείς αλλαγές στη σύνθεση και στον αριθμό των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων τους. Όπως όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες της "μνημονιακής" εποχής και η σημερινή ολοκληρώθηκε με διαρροές για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Οι ρωγμές είναι βαθύτερες στην κομματική βάση, η οποία δεν ξεχνά ότι οι βουλευτές σε άλλη βάση και για άλλο λόγο εξελέγησαν πριν από 25 μόλις μήνες.
Από την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κατέστη, παράλληλα, σαφές ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος έχει πλέον προέλευση τα αριστερά έδρανα της Βουλής.
Καθώς ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ είναι κόμματα που συγκυβερνούν, η αντιπολίτευση περιορίζεται στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές που προέκυψαν από διαγραφές, αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις.
Καθώς ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ είναι κόμματα που συγκυβερνούν, η αντιπολίτευση περιορίζεται στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές που προέκυψαν από διαγραφές, αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις.
Άλλωστε, τα περισσότερα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος προήλθαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου -διατηρώντας μάλιστα στην πλειονότητά τους τα ίδια χαρτοφυλάκια.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, διατηρεί τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ελέω κανονισμού της Βουλής-, διατρανώνει ότι παραμένει αμετακίνητος στην αντιμνημονιακή στάση του και ισχυρίζεται ότι δεν συγκυβερνά. Μετέχει, όμως, στην κυβέρνηση (έστω με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη) και υιοθετεί τον στόχο υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για το "κούρεμα" και το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και της εφαρμογής των προαπαιτούμενων πολιτικών. Έστω και αν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη γι' αυτό στο ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει το νέο Μνημόνιο "αναπόφευκτο", εξαιτίας των χειρισμών Παπανδρέου].
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ήταν σαφής: Θα προσφέρει αμέριστη υποστήριξη στον νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κρίνοντας ότι είναι ο καλύτερος δυνατός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρώπη. Επικριτικές αναφορές σε πρόσωπα και πολιτικές του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος μπήκαν στο συρτάρι.
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη η οποία θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση -και ας μη μετέχει σ' αυτήν.
Στον αντίποδα, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με διαφορετικές εκτιμήσεις του κάθε κόμματος για το ποιος δρόμος είναι αυτός, κάτι που απομακρύνει το ενδεχόμενο σχηματισμού ενιαίου μετώπου από το χώρο της Αριστεράς.
Ποιοι ψήφισαν
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν οι 255 από τους 293 βουλευτές που μετείχαν στη διαδικασία. "Ναι" ψήφισαν 149 από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (δύο απείχαν δικαιολογημένα, δύο καταψήφισαν την κυβέρνηση), 82 από τους 84 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ένας απείχε δικαιολογημένα, ένας καταψήφισε), οι 16 βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι τέσσερις ανεξάρτητοι που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Έλσα Παπαδημητρίου, Μιλένα Αποστολάκη, Σωτήρης Χατζηγάκης και Γιώργος Λιάνης.
Απόντες ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και Τάσος Σιδηρόπουλος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι γνωστοποίησαν με επιστολές τους πως αν ήταν παρόντες θα παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
"Όχι" ψήφισαν 18 από τους 21 βουλευτές του ΚΚΕ (τρεις ήταν απόντες), οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Κατσουρας και Τσ. Μάντατζη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Γ. Δημαράς, Βασ. Οικονόμου, Παν. Κουρουπλής και Βαγ. Παπαχρήστος.
Λίγη ώρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Παν. Καμμένος τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.
Από την ψηφοφορία απείχε ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρ. Ψαριανός, ο οποίος είχε ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της ανάληψης της πρωτοβουλίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Ωστόσο, η κεντρική επιτροπή του κόμματος είχε αποφασίσει να μην παράσχουν οι βουλευτές του ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου