Παραθέτω το ρεπορτάζ των χθεσινών γεγονότων
από την φυλοκυβερνητική εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Επειτα από μια δραματική σύσκεψη στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσαν ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου με ένα και μοναδικό ερώτημα που θα είναι «ναι ή όχι στο ευρώ». Αργότερα, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία και το ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού θα είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.
Σε συνεργάτες του υποστήριξε ότι κατά τη σύσκεψη εκείνος πρότεινε το ερώτημα στο δημοψήφισμα να είναι >>>
«ναι ή όχι στη συμφωνία» (της 26ης Οκτωβρίου), ώστε από το αποτέλεσμα να συνεπάγεται αν οι ψηφοφόροι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ ή όχι.
Η θέση του κ. Παπανδρέου ανατράπηκε από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, που ζήτησαν ξεκάθαρο ερώτημα για το ευρώ.
Η δεινή θέση στην οποία περιέρχεται πλέον η χώρα εξαιτίας των χειρισμών για το δημοψήφισμα, καθίσταται δυσμενέστερη καθώς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, δεδομένου ότι Μέρκελ και Σαρκοζί συνέδεσαν απολύτως την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και με την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ. Οι αναφορές αυτές, σε συνδυασμό με την ανατροπή κάθε στρατηγικής που είχε χαράξει ο Πρωθυπουργός αναφορικά με το δημοψήφισμα σηματοδότησαν στην Αθήνα την απαρχή ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών διεργασιών. Το τελεσίγραφο Μερκελ - Σαρκοζί έπεσε σαν βόμβα στην κυβέρνηση, καθώς στο προχθεσινό μαραθώνιας διάρκειας Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τα στελέχη ότι είχε ενημερώσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζό για την πρόθεσή του να διεξαγάγει δημοψήφισμα, πράγμα που και οι δυο αρνήθηκαν διαρρήδην χθες. Ταυτόχρονα είχε πει ότι διαθέτει διαβεβαιώσεις ότι η 6η δόση του δανείου θα εκταμιευθεί όπως έχει καθοριστεί, το οποίο επίσης όχι μόνο αρνήθηκαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, αλλά όπως προαναφέρεται συνέδεσαν την εκταμίευση της δόσης με το «ναι» στην ευρωζώνη.
Επακολούθησαν ολονύκτιες διαβουλεύσεις στελεχών τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ, στον πυρήνα των οποίων ήταν το τι θα πράξουν μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο, το οποίο, όπως σημείωναν συνιστά «ηχηρό χαστούκι» για τη χώρα και την κυβέρνηση.
Ο χαρακτήρας των διαβουλεύσεων, καθώς και η έκταση που έλαβαν, δημιουργούν την αίσθηση ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν εν αμφιβόλω ακόμη και τη δεδηλωμένη του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.
ΟΙ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ.
Οπως τουλάχιστον εμφανίζονταν τα πράγματα τις πρώτες πρωινές ώρες:
αριθμός βουλευτών, που εξαρχής είχαν εκφράσει διαφωνίες για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μελετούσαν ακόμη και την καταψήφιση της κυβέρνησης κατά την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης
ένας τουλάχιστον υπουργός δήλωνε έτοιμος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση
n υπουργοί (μεταξύ άλλων, η Α. Διαμαντοπούλου και Α. Λοβέρδος) φέρονταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την κρίση που σοβεί πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης
βενιζελικοί βουλευτές εξέταζαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο να προχωρήσει σε «πρωτοβουλία διεξόδου από την κρίση».
Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό οι τίθενται πλέον εν αμφιβόλω τόσο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όσο και η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησης. Ανθρωπος του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού δήλωσε στα «ΝΕΑ» τις πρώτες πρωινές ώρες ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουμε γίνει κοινωνοί των φημών που διακινούνται, αλλά συνήθως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού, θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται».
Ο κ. Παπανδρέου αναμενόταν στην Αθηνά τα ξημερώματα, καθώς επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση.
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε με ανακοίνωσή της την άμεση αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Η ΝΔ κάνει λόγο επίσης για «άθλια παραπληροφόρηση» του κ. Παπανδρέου στους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς όπως ανέφεραν ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ