Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

27 Δεκέμβρη 1947. Νόμος 509. Παράνομο το ΚΚΕ...

Στις 19 Οκτωβρίου 1951 στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ξεκίνησε η δίκη του Ν. Μπελογιάννη και άλλων 92 συντρόφων του. 
Οι 93 κομμουνιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με βάση το νόμο 509/1947, ότι επεδίωξαν «την διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος». 
Ήταν η πρώτη δίκη με με τον Αναγκαστικό Νόμο 509 που θεσπίστηκε σαν σήμερα (στις 27 Δεκέμβρη του 1947)  από την κυβέρνηση του "κεντρώου" Θεμιστοκλή Σοφούλη, κηρύσσοντας "εκτός Νόμου" το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.  Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ...ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του, απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. 
Ο ...509, ενεργοποιείται στην ουσία μέσα στον εμφύλιο, αφού προηγουμένως...>>> 

 



...Μετά τα Δεκεμβριανά (1944) η Ελληνική Κυβέρνηση δέχτηκε να συνδιαλλαγεί με το ΕΑΜ, το οποίο πιστεύοντας ότι μπορεί να λύσει το θέμα μέσω της πολιτικής οδού, υπέγραψε στις 12 Φεβρουαρίου του 1945 την συνθήκη ανακωχής γνωστή ως Συνθήκη της Βάρκιζας  παραδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού του ΕΛΑΣ.

Τη συνθήκη της Βάρκιζας ακολούθησε μια περίοδος διωγμών εις βάρος των μελών και συμπαθούντων του ΕΑΜ που είναι γνωστή ως Λευκή τρομοκρατία... Χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται ή εξορίζονται και αρκετά εκτελούνται με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων. Έτσι το ΚΚΕ άλλαξε στάση και δημιούργησε το 1946 τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος, που ...επανεκκίνησε την ένοπλη πάλη εναντίον του καθεστώτος, με τον ΔΣΕ να έχει την εμπειρία από τον ένοπλο αγώνα εναντίον των Ναζιστικών Δυνάμεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ