Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων για τις παραιτήσεις των 2 εισαγγελέων...

Ολιγοήμερη προθεσμία για να υποβάλουν γραπτώς διευκρινίσεις για τα όσα αναφέρουν στην επιστολή παραίτησής τους έλαβαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόσο ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης όσο και ο κ. Σπύρος Μουζακίτης δεν έκαναν  καμία δήλωση. Με την έρευνα που διέταξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ζητείται επειγόντως να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δηλώνουν με την επιστολή τους ότι παραιτούνται από τα καθήκοντά τους και κυρίως να διευκρινιστεί τι εννοούν με τη φράση «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση >>>




πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».


Οι δύο εισαγγελείς παρέμειναν επί τρεις ώρες στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρουσία και του αντεισαγγελέα Νίκου Παντελή.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ.  Πεπόνης και Μουζακίτης ρωτήθηκαν να πουν συγκεκριμένα τι εννοούν με την επιστολή τους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι δύο εισαγγελείς έδωσαν προφορικές εξηγήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από τη συνάντηση ο κ. Πεπόνης φέρεται να είπε, συνομιλώντας με συναδέλφους του που τον ρώτησαν σχετικά: «Μακάρι να με ρωτήσουν ονόματα».


Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε ο Λ. Παπαδήμος

Να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατό οι λόγοι που επικαλούνται στην παραίτησή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησε ο πρθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.


Πώς αντιδρά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, το δικό του μήνυμα έστειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι αν μεν οι καταγγελίες τους αφορούν πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να τα κατονομάσουν, αν δε τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν πολιτικά έπρεπε να τα είχαν συλλάβει αμέσως. Οι Έλληνες δικαστές είναι πολύ θωρακισμένοι θεσμικά και δεν είναι υποχρεωμένοι να "ακούνε" ούτε τα πολιτικά πρόσωπα, ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "αν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο οικονομικό έγκλημα -και υπάρχουν- είναι δουλειά των δικαστών να τις ξεκαθαρίσουν".


Πυρά από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων.


Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας εκτίμησε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον Ευ. Βενιζέλο. «Με την πρόφαση της δήθεν αναβάθμισης του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, μεθόδευε την αντικατάσταση των δύο συγκεκριμένων Εισαγγελέων», ανέφερε σε δήλωσή του. «Και αυτό», όπως επισημαίνει, «τη στιγμή που ασχολούνταν με ύποπτες υποθέσεις, που αγγίζουν ακόμη και δράσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου». Γι’ αυτό εκτίμηση του τομεάρχη της ΝΔ είναι ότι ο κ. Τέντες αξίζει να συμπεριλάβει στην έρευνά του και τα ερωτήματα αυτά, καθώς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας».


Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και πρώτη απ' όλους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου: Ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα, ενώ είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά τη φοροεξόντωση της λαϊκής οικογένειας από τη συγκυβέρνηση και απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις».


«Η υπόθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και με γρήγορους ρυθμούς ώστε να μην υπάρχουν κενά εκμετάλλευσης. Από τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και έμπειρος είναι και ευφυής, διαπιστώσεις που κάνουν δυσεξήγητες τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης.


Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε: «Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως πίσω την τροπολογία που καρατομεί τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς. Επειδή η φοροδιαφυγή και η ασυλία υπέρ των ισχυρών είναι προκλητική απαιτούνται από όλους στοιχεία ονόματα και κυρίως έμπρακτα οικονομικά αποτελέσματα».


Η Δημοκρατική Αριστερά επεσήμανε σε ανακοίνωσή της: «Τα όσα αναφέρουν οι οικονομικοί εισαγγελείς πρέπει άμεσα να ερευνηθούν. Πρέπει να κληθούν και να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα όσα καταγγέλλουν».


«Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας δεν θα επιτευχθούν, όταν το έργο των εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύεται και ακυρώνεται από πολιτικές παρεμβάσεις» ανέφερε η Δημοκρατική Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: