Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Νέα δικαστική απόφαση, κατά της διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ, για το χαράτσι

Συνεχίζεται η έκδοση προσωρινών διαταγών από τα δικαστήρια που απαγορεύουν τη διακοπή ρεύματος σε άτομα που αδυνατούν να πληρώσουν τα φοροχαράτσια της ΔΕΗ. Ετσι, δικαστική απόφαση Πρωτοδικείου της Φθιώτιδας απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε συνταξιούχο που δεν πλήρωσε το χαράτσι για ακίνητο 70 τ.μ. μέχρι να συζητηθεί η σχετική αγωγή. Το δικαστήριο με τις επισημάνσεις του ουσιαστικά καταλήγει ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 4021/11 είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και πως τα δικαστήρια έχουν συνταγματική υποχρέωση να μην εφαρμόζουν νόμο με περιεχόμενο αντίθετο στο Σύνταγμα. Κι αυτό γιατί δέχεται το δικαστήριο >>>
 
ότι, αφού η απειλή διακοπής στηρίζεται στο Ν. 4021/11 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔΕΗ ενεργεί ως εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου, κατ' εξουσιοδότηση ή κατά παραχώρηση και πως η σχετική ενέργεια είναι μεν νόμιμη, ωστόσο, δε σημαίνει πως από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση της ΔΕΗ να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου.
Ανάλογη απόφαση εξέδωσε και το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας απαγορεύοντας τη διακοπή ρεύματος για περίπου δύο μήνες σε 26 κατοίκους της περιοχής που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή είναι πολύτεκνοι και οι οποίοι έχουν πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος που κατανάλωσαν και όχι το χαράτσι (ειδικό τέλος για τα ακίνητα).

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δράση Συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα, ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στον αισχρό εκβιασμό της διακοπής ηλεκτροδότησης. 
Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν για να μη στερηθούν από βασικές τους ανάγκες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται «στο πόδι» σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, ώστε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, που οργανώνεται, σχεδιάζεται και υλοποιείται με συγκεκριμένες δράσεις, να μην πληρώνει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, η λαϊκή οικογένεια το χαράτσι και να το ακυρώσουν στην πράξη. Το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις εργατικές οικογένειες, για όλους τους εργαζόμενους, σχετικά και με τα πρακτικά μέτρα που υποδεικνύονται (σ.σ. πληρωμή μέσω μηχανημάτων ΑΤΜ και ΚΑΣ που βρίσκονται στις τράπεζες, μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στο λογαριασμό του ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ) είναι να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη και το λαϊκό κόσμο στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος.

Αμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η παρεμπόδιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν ούτε το χαράτσι ούτε το ρεύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, ώστε να μη διακόψουν το ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: