Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Αλ. Τσίπρας: "Δεν θέλουν εκλογές για να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι"

Αποσπάσματα από την χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Κλειστό γήπεδο Ε.Α.Κ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
•    Για τη κυβέρνηση Παπαδήμου
Είναι να απορεί κανείς πως κάποιοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα ανέστρεφε το κλίμα κατακραυγής, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Μνημονίων. Και μόνο ότι το σκέφτηκαν, δείχνει το μέγεθος της απελπισίας και του πανικού στον οποίο βρίσκεται το πολιτικό κατεστημένο.
Μόλις ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέει. Καταρρέει μπροστά στην υποχρέωση να πάρει νέο γύρο μέτρων, μαζεύοντας μερικά δισεκατομμύρια ακόμα από μια κοινωνία στα όρια της απελπισίας. Και το κάνει, για να >>>
 



μπαλώσει τα προβλήματα που δημιούργησαν τα προηγούμενα μέτρα.
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δημιουργεί τρομακτικά κοινωνικά αδιέξοδα. Και είναι πολύ λογικό να προκύπτουν πλέον και πολιτικά αδιέξοδα για αυτούς που παρέχουν στήριξη στην ιστορία των Μνημονίων.
Κάθε τρεις και λίγο είμαστε μπροστά στο ίδιο έργο. ΟΙ στόχοι για μείωση των ελλειμμάτων πέφτουν συνεχώς έξω και η «Μαύρη τρύπα» ζει και βασιλεύει. Και απαιτεί συνεχώς νέα μέτρα.
Γιατί τα ελλείμματα παραμένουν ακλόνητα;

Πρώτον γιατί αυξάνονται οι δαπάνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Λόγω της τεράστιας ανεργίας.
Και δεύτερον επειδή μειώνονται τα προϋπολογισμένα έσοδα. Λόγω της ύφεσης στην οικονομία και λόγω της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν πλέον τα αλλεπάλληλα χαράτσια.
Ακόμα και ο πιο άσχετος με τα οικονομικά άνθρωπος, μετά από δύο χρόνια σε αυτό τον παραλογισμό, μπορεί πλέον να το καταλάβει. Δεν μπορείς να βγεις από την κρίση αν δεν αντιμετωπίσεις την ύφεση και την ανεργία. Δηλαδή αυτό που είπε η αριστερά από την πρώτη πρώτη στιγμή της κρίσης.
Και το πολιτικό αδιέξοδο οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός. Ότι πλέον οι άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταλαβαίνουν, ότι τα μέτρα είναι εντελώς αναποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει η οικονομία μέσα από αυτό τον δρόμο. Καταλαβαίνουν ότι το μεγάλο κόλπο είναι αλλού: Είναι, μέσα από τις διαδοχικές αποτυχίες των μέτρων, να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις και να ξεπουληθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Και κατόπιν να οδηγηθούμε και επισήμως στην χρεωκοπία.
Και έτσι, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω από την κυβέρνηση Παπαδήμου και στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της, δείχνει εικόνα πανικού και κατάρρευσης:
Ο βασικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο υπουργός Οικονομίας, κρατάει αποστάσεις από την πολιτική των Μνημονίων για να διασωθεί πολιτικά. Αλλά και για να μην μείνει εκτός του παιχνιδιού διαδοχής, σε ένα κόμμα που σπαράσσεται ανελέητα από ανοιχτές συγκρούσεις δελφίνων, την ώρα που εξακολουθεί να συμμετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς συναίνεσε στην στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου για να εξασφαλίσει την συμπάθεια των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων. Ψήφισε έναν προϋπολογισμό τον οποίο είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση, και τον οποίο υπό άλλες συνθήκες θα καταψήφιζε με χέρια και με πόδια. Και σήμερα έχει διαπιστώσει ότι έχει εγκλωβίσει το κόμμα του σε ένα καταστροφικό παιχνίδι, χάνοντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Και χάνοντας και την δυνατότητα να καρπωθεί πολιτικά έστω και στο ελάχιστο, την τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια που προκύπτει από την πολιτική των Μνημονίων.

Και σήμερα οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι μονομάχοι του δικομματισμού, κρέμονται και οι δύο από τον απερίγραπτο Καρατζαφέρη, και χρεώνονται πολιτικά τον παραλογισμό του, την γραφικότητά του και τις εξάρσεις ακροδεξιού λαϊκισμού στις οποίες αρέσκεται. ¨όπως την πρόσφατη, να εκτελούνται όσοι εμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων. Ας πρόσεχαν. Δεν τον είχαν καν ανάγκη για να στηρίξουν κυβέρνηση. Τώρα θα τον υποστούν να διασύρει ανελέητα την δημόσια εικόνα της τρικομματικής συμμαχίας.

•    Για τις διαπραγματεύσεις του PSI και το Αγγλικό δίκαιο
Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει έρθει υποτίθεται για να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα και για να ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση. Δεν βλέπουμε καμιά πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα. Αυτό που βλέπουμε είναι αυξανόμενες απαιτήσεις από την μεριά των τραπεζών. ΝΑ πάρουν πίσω τα λεφτά τους, είτε μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, είτε με ληστρικό επιτόκιο στα νέα ομόλογα, είτε με διάφορα άλλα παραθυράκια.
Στο τέλος, από την υπόθεση του κουρέματος θα θέλουν να βγάλουν και κέρδος. Και προφανώς, ο κ. Παπαδήμος, επαγγελματίας τραπεζίτης και δικός τους άνθρωπος, προφανώς και δεν είναι ο καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί μαζί τους.
Όσο για την νέα δανειακή σύμβαση, καταρτίζεται με αποκλειστικό στόχο να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα. ΜΕ διάφορες πονηρές ρυθμίσεις, όπως η υπαγωγή του χρέους στο αγγλοσαξονικό δίκαιο.
Τι σημαίνει υπαγωγή του χρέους στο αγγλοσαξονικό δίκαιο; Ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την παραμικρή  μελλοντική δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Ούτε καν σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης.
Πρόκειται για έναν τεχνικό τρόπο να αφοπλιστούμε πλήρως έναντι των δανειστών μας. Όποια κυβέρνηση συναινέσει σε τέτοιου είδους απόφαση, θα είναι ένοχη για τεράστιας κλίμακας υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος. Το ίδιο και οι πολιτικές δυνάμεις που θα υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση.
Τους προειδοποιούμε να μην διανοηθούν να πάνε σε τέτοια συνεννόηση. Ο κόσμος δεν παρακολουθεί πλέον αμήχανος και πανικόβλητος. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Και οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρότατες.
Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα. Είμαστε σε κρίσιμη φάση. ΘΑ σφίγγουμε ολοένα και περισσότερο την θηλιά των Μνημονίων γύρω από το λαιμό μας; ¨Η θα αλλάξουμε πολιτική; Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η κυβέρνηση της τρικομματικής σύμπραξης πρέπει να φύγει άμεσα. Και να οδηγηθούμε σε εκλογές.

•    Για την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς
Μας λένε: τώρα η Αριστερά μεγαλώνει. Έχει πολιτικό σχέδιο; Τι θα έκανε αν ο λαός της ανέθετε να βγάλει την χώρα από την κρίση;
Απαντάμε.
•    Το πρώτο που θα κάναμε θα ήταν να αρνηθούμε την νέα δανειακή σύμβαση. Τα χρήματα που θα μας δώσουν πάνε όλα σε τόκους και χρεολύσια. Και σε αντάλλαγμα, παίρνουν ολόκληρη την χώρα στην δικαιοδοσία τους.
Μας απειλούν τώρα ότι αν δεν πάρουμε κι άλλα μέτρα θα φύγουνε.
Μα αυτό δεν είναι απειλή είναι ευλογία.
Κύριοι της τρόικας θέλετε να φύγετε; Στο καλό και να μας γράφετε.
Και μετά τι θα κάνουμε με τα λεφτά;
Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις από τα προϋπολογισθέντα έσοδα.
Το δεύτερο να εγγυηθούμε τις καταθέσεις, παίρνοντας τις τράπεζες από αυτούς που τις  φαλίρισαν , δεν έβαλαν δεκάρα και τώρα θέλουν να τις διοικούν με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου.
Και το τρίτο, να ανακοινώσουμε από τώρα ότι τα ομόλογα που λήγουν Μάρτη θα πληρωθούν αν υπάρχει υπόλοιπο προς διάθεση στο δημόσιο ταμείο.
Αφού πρώτα πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία.
Αν δεν υπάρχουν, θα τους πούμε: ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Να δούμε τότε ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα έρθουν τρέχοντας για να κάτσουν στο τραπέζι και ποιοι στην Ε.Ε. θα χάσουν τον ύπνο τους.
Σε μια Ε.Ε. όπου τώρα επικρατεί η ηρεμία πριν τη καταιγίδα.
Και αν δεν μπορεί να αποτρέψεις την καταιγίδα, τουλάχιστον οφείλεις να προετοιμαστείς στοιχειωδώς από αυτή. Να φτιάχνεις τη στέγη σου, να κάνεις αντιπλημμυρικά έργα, όχι να γκρεμίζεις τη στέγη και να μπαζώνεις τα ρέματα. Γιατί αυτό κάνουμε δυο χρόνια τώρα με το μνημόνιο.
•    Το επόμενο βήμα θα ήταν να φορολογήσουμε τον πλούτο και το κεφάλαιο. ΝΑ σπάσουμε μια και καλή την εξάρτηση του πολιτικού κατεστημένου με τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Την πολιτική που δημιουργεί τα σκάνδαλα τύπου Siemens, τους ποταμούς μαύρου χρήματος στην Ελβετία, τον κρυφό πλούτο μέσω των οφ σορ εταιρειών.
Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Οι έχοντες και κατέχοντες. Η εγχώρια διαπλοκή που χρύσωσε τον καιρό του εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης «νέας διακυβέρνησης»
Αντί λοιπόν για το χαράτσι σε μισθωτούς συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 1,5 δις, να θεσμοθετηθεί μια εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις και θα μαζέψει περισσότερα.
Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)
Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα ακόμα και στις πιο μικρές ιδιοκτησίες που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 2,5 δις, να μπει εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, αξίας άνω των 500.000 ευρώ μπορεί να αποφέρει 4 δις.
Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5000 ευρώ να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ κατ’ άτομο.
Και όσο για τη σπατάλη του κράτους. Αυτή θα αναζητηθεί εκεί που πραγματικά παράγεται, δηλαδή στη διαπλοκή και στις διευκολύνσεις των φίλων, των νταβατζήδων, των επιχειρηματιών και των συμβούλων της εξουσίας.
Όχι στο πετσόκομμα των μισθών, των συντάξεων του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων.
Γιατί να δώσουμε 14 δις από το ΕΣΠΑ, για την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης σε διαπλεκόμενους εργολάβους που έχουν πληρωθεί δρόμους 3 και 4 φορές χωρίς να τους έχουν ολοκληρώσει.
Γιατί να πληρώνουμε 30 εκατομμύρια σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους, όπως η Λαζάρντ;
Γιατί να έχουμε μια κυβέρνηση με 49 υπουργούς που ο καθένας από αυτούς έχει δεκάδες συμβούλους; Πότε προλαβαίνουν να τους δουν όλους αυτούς τους συμβούλους για να τους συμβουλευτούν;
Γιατί να πληρώνουν ενοίκια τρείς φορές ακριβότερα οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί ;
•    Και κατόπιν, από αυτή την αφετηρία, να δρομολογήσουμε ένα εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης.
Μια Ανάπτυξη όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας. Μια Ανάπτυξη βασισμένη στην σταθερή και μόνιμη δουλειά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Μια Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του τόπου, αντί να εκχωρεί κάθε τέτοια δυνατότητα στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Αυτός δεν είναι απλώς ένας εναλλακτικός δρόμος. Είναι ο μοναδικός εναλλακτικός δρόμος.
Μας λένε: ναι, αλλά θα μας διώξουν από το ευρώ.
Απαντάμε: ο πιο ασφαλής δρόμος εξόδου από το ευρώ, είναι η πολιτική που μας επιβάλλουν σήμερα. ΜΙΑ πολιτική που με τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, τείνει να γίνει κανόνας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

•    Για εκλογές και άνοδο της αριστεράς
Ακούστε τι είπε σήμερα ο κος Καρατζαφέρης : “…Είναι αυτοκτονία να πάμε σε εκλογές. Θα πάει χαμένη όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αν νομίζετε ότι είναι πιο εύκολο να περάσουν οι αλλαγές με την Αριστερά καταγεγραμμένη στο 40% αντί για το 15% που είναι σήμερα, τότε κάποιοι πρέπει να ξαναδούν τους σχεδιασμούς τους…”.
Ο κος Καρατζαφέρης είναι ειλικρινής.
Θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές γιατί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Και κυρίως γιατί φοβούνται τρέμουν τη πιθανότητα ένας νέος συνασπισμός εξουσίας να συγκροτηθεί, με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, και να τους ζητήσει λογαριασμό.
Το ερώτημα είναι εμείς τι θα κάνουμε. Θα τους κάνουμε τη χάρη θα κάνουμε τον εφιάλτη του κου Καρατζαφέρη και του συστήματος πραγματικότητα;
Είναι ένα ερώτημα που το απευθύνω σε όλες τις δυνάμεις που ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται να καταργήσουν το μνημόνιο και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Το απευθύνω και ση και Παπαρήγα και στο κ. Κουβέλη.
Κυρίως όμως το απευθύνω σε όλους τους πολίτες που βλέπουν να απειλείται η ζωή τους και αγωνιούν.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: