Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Ρώσικη ρουλέτα» η εκτέλεση του προϋπολογισμού...

Αγωνία για το «πού θα κάτσει η μπίλια» στον υπό (υπο-) εκτέλεση προϋπολογισμό, διακατέχει το οικονομικό επιτελείο. Με τις εφορίες κλειστές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί με φιρμάνια και απειλές να πείσει αφενός τους εφοριακούς να μην κατέβουν σε νέες απεργίες αλλά να συνεχίσουν να εισπράττουν,  αφετέρου τους πάσης φύσεως υπευθύνους κρατικών φορέων και υπηρεσιών να μην ξοδεύουν λεφτά που... «δεν υπάρχουν». Η 48ωρη απεργία των εφοριακών τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εσόδων του Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να επιστρατεύει λογιστικά «τρυκ» >>>




για να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό του φετινού ελλείμματος, ίσως και πάνω από το 9% του ΑΕΠ. Σε συσκέψεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με υπηρεσιακούς παράγοντες διαπιστώθηκε ότι η μοναδική σωτηρία για τα φετινά έσοδα είναι οι να εισπραχθούν οι ήδη βεβαιωμένοι φόροι στο εισόδημα, τα ακίνητα και τα Ι.Χ. που θα εγγράφουν στα έσοδα του Δεκεμβρίου παρά το ότι -αναγκαστικά πλέον- θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο τα συνολικά έσοδα, μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί στα 45,642 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις έφτασαν στα 43,860 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού άγγιξε στο 11μηνο τα 20,490 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο το έλλειμμα θα πρέπει σε ετήσια βάση να κλείσει στα 21,712 δισ. ευρώ με αύξηση 1,2% σε σχέση με πέρυσι.


Όπως παραδέχονται, πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, η τρύπα των 3 και πλέον δισ. ευρώ - όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 11μηνο- είναι δύσκολο να κλείσει, φέρνοντας έτσι πιο κοντά το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων, για τη λήψη των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ρητά στην Τρόικα, εφόσον παραστεί ανάγκη.


Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε εγγράφως αυστηρές συστάσεις για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, απειλώντας με κυρώσεις όσους φορείς συσσωρεύουν «κάτω από το χαλί» νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Αυστηρές εντολές στους φορείς


Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών αυτών, το υπουργείο καλεί τους φορείς να:

- ορίσουν προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών
- τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρεις τουλάχιστον μήνες
- εξοφλήσουν και με ίδια κεφάλαια, μέρος τουλάχιστον των οφειλών που έχουν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2011.
Παράλληλα τους καλεί
- να δεσμευθούν στη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν κυρώσεις όπως πάγωμα πιστώσεων, καταλογισμός ευθυνών κλπ.
- να περιληφθούν όλα αυτά σε έγγραφη συμφωνία που θα υπογράφεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, τον επικεφαλής του οργανισμού, τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.
 Όσον αφορά στις τρέχουσες υποχρεώσεις του 2012, ο κ. Σαχινίδης καλεί τους φορείς να βάλουν μηνιαίους στόχους στις δαπάνες τους. Το υπουργείο Οικονομικών απειλεί να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για την έγκριση τυχόν υπερβάσεων που –ως είθισται- θα προκύψουν.
 Ο κ. Σαχινίδης τονίζει ότι με τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί, καθορίζονται όρια δαπανών και όχι ύψος κονδυλίων προς ανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι φορείς του Δημοσίου να μην δαπανήσουν όλα τα λεφτά, αλλά να τους περισσέψουν κιόλας.

Η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον νέο προϋπολογισμό πιστώσεων δεν είναι δεδομένη. Η αποδέσμευση τους θα εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων δαπανών για ορισμένες κατηγορίες εξόδων.


Μετατάξεις, αποσπάσεις ή μεταφορά προσωπικού από μια υπηρεσία στην άλλη θα πρέπει να γίνονται μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις στην υπηρεσία που μετατάσσονται οι υπάλληλοι.


Όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν τη μηνιαία πορεία παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις αποκλίσεις από τους στόχους και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: