Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δημοσκοπήσεις. Ανάλυση αποτελεσμάτων και ευρημάτων...

...από τον RED STAR στο KKE4ever
Ας δούμε μαζί την σημερινή καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς πολιτικές παρωπίδες και έχοντας στο νου μας πως οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν είναι αρκετά πονηρές και παραπλανητικές, ιδίως σε μια χρονική περίοδο, που το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ουσία δεν έχει έχει αρχηγό και δεν γνωρίζουμε πότε και εάν θα γίνουν εκλογές.
Η αύξηση της αποχής στο 34,5 % καθώς και το 3,5 % των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων είναι το πρώτο σημαντικό μας στοιχείο. Τις συνολικές έγκυρες ψήφους τις υπολογίζω σε 6.200.000 περίπου.
Με απλά λόγια +3,5 % αύξηση της αποχής και +1 % των άκυρων και λευκών σε σχέση με το 2009.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ >>>







Η Ν.Δ  εκμεταλλεύεται τόσο την κατάρρευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και την σημαντική υποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ. Οι απώλειες προς το κόμμα Καρατζαφέρη περιορίζονται και έτσι το κόμμα του Σαμαρά με νύχια και με δόντια προσπαθεί να συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει στα αστικά κέντρα στην επαρχία και σε κωμοπόλεις διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.Το μέσο ποσοστό της (31,7%) είναι χειρότερο από το 2009 και μακρυά από την αυτοδυναμία, ακόμα και αν καταφέρει να πιάσει το μάξιμουμ ποσοστό της δηλαδή το 33,7% με βάση το περιθώριο σφάλματος (+-2%). Είναι βέβαιο πως είναι το πρώτο κόμμα, αλλά αβέβαιο αν θα ξεπεράσει το 30 %, καθώς στο χειρότερο σενάριο την βρίσκουμε στο 29,7 %
Έχουμε λοιπόν πρώτη τη Ν.Δ με 31,7 % και 1.965.000 ψήφους.(+ 0,3 % από τις 12/12/2011)
Εύρος ποσοστών 29,7-33,7 %


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ουσιαστικά είναι χωρίς καπετάνιο. Οι δελφίνοι αλληλοσφάζονται ,οι οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε όλη την χώρα διαλύονται. Με αυτά τα χάλια σε 1,5 μήνα το λεγόμενο Κίνημα  που είχε πιάσει ήδη πάτο (17,6%), συνεχίζει να χάνει ψηφοφόρους. Η αύξηση της αποχής οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στους ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ το 2009.

Με ένα υψηλό για το σημερινή απήχηση του, αλλά αναγκαίο για τα δεδομένα περιθώριο σφάλματος +-1,8 %, φαίνεται πως το μίνιμουμ ποσοστό του αγγίζει πια το 14,2 % και το μάξιμουμ το 17,8 %.
Για πρώτη φορά εκτιμώ πως θα πέσει Πανελλαδικά κάτω από το 1.000.000 ψήφους (με βάση το μέσο ποσοστό του), ενώ για πρώτη φορά απειλείται να χάσει την δεύτερη θέση από το Κ.Κ.Ε. Στον 1,5 αυτό μήνα σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του,κυρίως στην Αττική μετακινήθηκαν προς μεριά Κουβέλη. Τα γκάλοπ που το φέρουν μέχρι και πέμπτο, τα θεωρώ απλώς αναξιόπιστα και τους επικεφαλής ερευνητές τους (που πολλά από αυτούς τους γνωρίζω από πρώτο χέρι), καιροσκόπους κομπογιαννίτες. Ας έχει όλοι θα κριθούμε με την τελευταία εκτίμηση ψήφου πριν τις εκλογές και τότε θα φανεί ποιος χρησιμοποιεί τα γκάλοπ για λόγους εντυπωσιασμού και χειραγώγησης και ποιος σαν εργαλεία γνώσης.
Τέλος να περιμένουμε μια διαφορετική εικόνα του ΠΑ.ΣΟ.Κ με ένα νέο αρχηγό. Κατ'ανάγκη δεν λέω πως θα είναι σίγουρα πιο θετική, αλλά θα είναι μια νέα πραγματικότητα.Αν το χαρτί ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει καεί για πάντα ή αν όχι θα το μάθουμε με τις πρώτες μετρήσεις με το νέο του αρχηγό.
Εκτιμώ πως το  ΠΑ.ΣΟ.Κ παραμένει δεύτερο κόμμα με 16 % και  992.000 ψήφους (- 1,6 % από 12/12/ 2011) 
Εύρος ποσοστών 14,2-17,8 %


Το Κ.Κ.Ε  δεν φαίνεται να έχει περισσότερα κέρδη παρά την θεαματική πτώση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σύντροφοι καλά είναι να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ναι μεν δεκάδες χιλιάδες πολίτες στρέφονται προς το Κομμουνιστικό Κόμμα τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει χάσει 28 ποσοστιαίες μονάδες και 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους αλλά το Κ.Κ.Ε έχει μια μικρή σχετικά απήχηση προς όλο αυτόν τον κόσμο.
Σαφώς είναι δύσκολο το χέρι του αιώνιου Πασοκτζή ή Νεοδημοκράτη να πιάσει το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο. Είναι ποιοτικό άλμα και υπέρβαση.Ιδίως όταν υπάρχουν αναχώματα τύπου Δημοκρατικής Αριστεράς που προσφέρουν μια εύκολη λύση και μάλιστα ευρωπαϊκή. Ας είμαστε σε επιφυλακή και ας μην  πετάμε στα σύννεφα. Οι καιροί είναι πονηροί και ο κάθε σύντροφος ας δίνει την μάχη της ψήφου στο περιβάλλον του καθημερινά. Δεν πρέπει να υποτιμάμε την ψήφο, επειδή οι εκλογές δεν θα δώσουν την λύση. Αυτό το γνωρίζουμε καλά. Αλλά οι εκλογές είναι μια αφορμή για να προσεγγίσει το Κ.Κ.Ε και ο παραπλανημένος λαός ,από τα ΜΜΕ και την αστική προπαγάνδα.Και ένα καλό αποτέλεσμα ,πόσο μάλλον μια δεύτερη θέση του Κ.Κ.Ε θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Οικουμένη.
Το Κ.Κ.Ε λοιπόν στις μετρήσεις τοπικές και Πανελλαδικές φαίνεται να καρπώνεται ένα μικρό μόνο μέρος των απωλειών ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ. Η δυναμική της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κάποιο βαθμό έχει επηρεάσει την εκλογική του απήχηση κυρίως στην Αττική. Εκτιμώ πως με περιθώριο σφάλματος +-1,3 το μίνιμουμ ποσοστό για το Κ.Κ.Ε είναι  το 11,6 % και το μάξιμουμ 14,1 %.Χάρη στην αύξηση της αποχής κυρίως αυξάνει οριακά το μέσο ποσοστό του,αν και χάνει μερικές χιλιάδες ψήφους.
Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με μέσο ποσοστό 12,9 % και  800.000 ψήφους  (+ 0,1 σε σχέση με τις 12/12/2011) 
Εύρος ποσοστών 11,6-14,1 %


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε τους τελευταίους μήνες μια συνεχιζόμενη αυξητική στάση. Για πρώτη φορά φρενάρει απότομα βρίσκοντας ένα ανάχωμα που ακούει στο όνομα Φώτης Κουβέλης. Διατηρεί σαφέστατα υψηλά ποσοστά (μέσο ποσοστό 9,1 %), αλλά χάνει μέρος από την δυναμική του. Παρόλα αυτά παραμένει στην τέταρτη θέση, παρά τις αντίθετες και βιαστικές εκτιμήσεις εκλογολόγων. Οι επιμέρους συνεργασίες με σημαντικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως την Σοφία Σακοράφα και το χτίσιμο αντιμνημονιακού μπλοκ ακόμα δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται από την χαμηλή σχετικά συσπείρωση του κόμματος,ακόμα και τώρα που έχει ποσοστά σαφώς μεγαλύτερα από αυτά του 2009. Η αριστερά πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α φλερτάρει με το Κ.Κ.Ε και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ή είναι αναποφάσιστη κοιτάζοντας προς Αλαβάνου μεριά. Οι δε ευρωπαϊστές ψηφοφόροι του είναι με το ένα πόδι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και με το άλλο στην ΔΗ.ΑΡΙ.
Η τακτική προσέγγισης πάντως στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη από την μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και στην περίπτωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ισχύει το σχόλιο που έκανα για το Κ.Κ.Ε. Με την τεράστια απώλεια 2 εκατομμυρίων ψήφων που διαφαίνεται για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τα κέρδη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α μοιάζουν προς το παρόν μικρά. Με περιθώριο σφάλματος +-1,1 % το μέσο ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το υπολογίζω στο 9,2 %. Σημειώνει  δλδ μικρή πτώση της τάξης του 0,2 %, παραμένοντας τέταρτο κόμμα.
Τέταρτο κόμμα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με μέσο ποσοστό 9,2 % και  570.000 ψήφους.(- 0,2 % από 12/12/2011)
 Εύρος ποσοστών 8,1-10,3 %


Αλλαγή στην κατάταξη των κομμάτων, φέρνει η συνεχιζόμενη άνοδος του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ξεπερνά λοιπόν τον ΛΑ.Ο.Σ και πλησιάζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η υψηλή δημοτικότητα του Φώτη Κουβέλη, καθώς και το γεγονός ότι παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σαν ένα νέο κόμμα από παρθενογένεση έχουν δώσει μια εκρηκτική δημοσκοπική άνοδο στην Δημοκρατική Αριστερά που οφείλω να ομολογήσω πως δεν την ανέμενα σε αυτόν τον βαθμό λίγες εβδομάδες πριν.Αν θα αντέξει ως την ώρα της κάλπης θα το δείξει το μέλλον. Για την ώρα η Δημοκρατική Αριστερά, καταφέρνει να παρουσιάζεται στον κόσμο και κατά του μνημονίου και υπέρ του Λουκά Παπαδήμου. Καταφέρνει να συγκινεί τους νοικοκυραίους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκτιμώ πως το μέσο ποσοστό της αυτή την στιγμή είναι σαφέστατα χαμηλότερο από αυτό που μας παρουσιάζουν οι αδελφές δημοσκοπικές εταιρείες Public Issue και VPRC, είναι μονοψήφιο και αγγίζει το 7,4 %. Είναι το κόμμα με την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο.
Πέμπτο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με μέσο ποσοστό 7,4 % και  460.000 ψήφους.( +1,9 % από τις 12/12/2011) 
Εύρος ποσοστών 6,4-8,4 %

  
Η φθορά για τον Καρατζαφέρη δεν έχει τέλος.Ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων του προς τη Ν.Δ συνεχίζεται. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός πληρώνει το τίμημα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Κυρίως πληρώνει την αφερεγγυότητα του αρχηγού του και τις συνεχείς αλλαγές πλεύσης. Μάλιστα το ΛΑ.Ο.Σ αρχίζει και χάνει λάδια και προς τα δεξιά του, δίνοντας ψήφους στην Χρυσή Αυγή. Εκτιμώ πως είναι έκτο κόμμα, με μέσο ποσοστό το 6,6 %,αλλά βρίσκεται σχετικά κοντά με την ΔΗ.ΑΡΙ.
Στην έκτη θέση ο ΛΑ.Ο.Σ με 6,6 % με 410.000 ψήφους. (-0,6% σε σχέση με τις 12/12/2011)
Εύρος ποσοστών 5,6-7,6 %



Μικρή υποχώρηση φαίνεται να έχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι κυρίως.Φτάνουν στο 3,4 % .Με +- 0,7 στατιστικό σφάλμα έχουν κάτω όριο το 2,7 και πάνω το 4,1 %.
Έβδομο κόμμα οι Οικολόγοι Πράσινοι με μέσο ποσοστό 3,4 % και 210.000 ψήφους.( - 0,2 % από τις 12/12/ 2011)  
Εύρος ποσοστών 2,7-4,1 %




Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη δείχνει να κινείται στα γνώριμα ποσοστά της.Π αρά την συχνή παρουσία της Ντόρας στα τηλεοπτικά παράθυρα, ο φιλομνημονιακός λόγος της και οι βασιλικότερες του βασιλέως θέσεις της, δεν συγκινούν τον φτωχό Έλληνα. Εξακολουθεί να ελπίζει σε είσοδο της στην βουλή. Προς το παρόν εκτιμώ την απήχηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας λίγο άνω του 3 % και συγκεκριμένα στο 3,3 %. Παρουσιάζει και αυτή μια υποχώρηση όπως και οι Οικολόγοι.
Όγδοο κόμμα η Δημοκρατική Συμμαχία με  3,3 % και 205.000 ψήφους.( -0,2 σε σχέση με τις  28/11/2011) 
Εύρος ποσοστών 2,6-4,0 %



Το Άρμα Πολιτών εξακολουθεί να αντέχει με ποσοστά κοντά στο 2 % αν και με φθίνουσα πορεία τον τελευταίο ενάμιση μήνα.Υψηλή η δημοτικότητα του Γιάννη Δημαρά, αλλά αποκλείω την είσοδο του στην βουλή αν  κατέβει αυτόνομος. Μέσο ποσοστό 2,2 % και με +- 0,6 στατιστικό σφάλμα το υπολογίζω από 1,6-2,8 %
Ένατο κόμμα το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με μέσο ποσοστό 2,2 % και 135.000 ψήφους.( -0,2 %   σε σχέση  με τις 12/12/2011)  

Δέκατο κόμμα η Χρυσή Αυγή που δυστυχώς ενισχύεται δημοσκοπικά συνεχώς και  αποσπά μέσο ποσοστό 1,9 % δηλαδή 118.000 ψήφους  με περιθώριο σφάλματος +-0,5 (από 1,4-2,4 %)( +0,2 %  σε σχέση  με τις 12/12/2011)  



Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  σε αυτή την μέτρηση μου δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Με 1,5 % μέσο ποσοστό συγκεντρώνει περίπου 93.000 ψήφους,όσους και στις Περιφερειακές Εκλογές. Να δούμε αν μπορεί να καρπωθεί ακόμα περισσότερες ψήφους από την δεξαμενή των αναποφάσιστων. Με περιθώριο σφάλματος +-0,5% την υπολογίζω από 1,0-2,0 %.  ( +0,2 %  σε σχέση  με τις 12/12/2011)  

Το υπόλοιπο 3,9  % επιλέγει άλλα εξωκοινοβουλευτικά μικρότερα κόμματα. ( +0,3 %  σε σχέση  με τις 12/12/2011)  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: