Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Νέα μέτρα ζητά η Τρόικα...

Κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων αμοιβών, μειώσεις στο μισθολόγιο των τραπεζικών υπαλλήλων και «μαχαίρι» σε 13ο - 14 μισθό ζητά η τρόικα από κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, εδώ και μια εβδομάδα οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν διατυπωθεί εγγράφως σε επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας. Εν μέσω των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών θα γίνουν αύριο οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους, τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. >>>





Οι συναντήσεις, οι οποίες θα είναι διαδοχικές, πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού και σηματοδοτούν την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αναζητηθούν κοινές θέσεις ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές.
Τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό έχει αποκλείσει και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζοντας, ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στον αντίποδα, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες, δυσμενείς παρεμβάσεις και εξηγούν:

• Ο κατώτατος μισθός είναι 600 ευρώ καθαρά, αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Ήδη, με διάταξη που εφαρμόζεται, η αμοιβή για τους νέους έως 25 ετών μπορεί να μειωμένος έως και 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.

• Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το πρώτο εννεάμηνο του 2011, 42.800 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

• Το κόστος εργασίας στη χώρα μας, παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%.

• Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι συνδικαλιστές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές»
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση του σήμερα με τον κ. Παπαδήμο, "η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα", ενώ για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμιση τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό ως λύση του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι κλιμακωτό. Όσο για τις διαφωνίες της ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

«Καταστροφικό μέτρο η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα»
Νωρίτερα, η Λούκα Κατσέλη μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την Κάτια Μακρή, υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη μείωση των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων θα ήταν καταστροφική. «Είναι καταστροφικό μέτρο η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο», ανέφερε η πρώην υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: