Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η Τρόικα θα αποφασίσει για τη μείωση των μισθών...

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την έντονη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος διαμήνυσε στους κοινωνικούς εταίρους πως αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μείωσης του 13ου και 14ου μισθού έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργικού γραφείου το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση και η όποια κατάληξή της θα τεθεί υπ’ όψιν της Τρόικας, της οποίας η αντίδραση θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολλές. Η ΓΣΕΕ δια στόματος του προέδρου της κ. Γ. Παναγόπουλου προειδοποίησε με κινητοποιήσεις,>>>




ενώ και η κα Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου διαφώνησε με ένα τέτοιο μέτρο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επεσήμαναν πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει ζητηθεί από τους δανειστές για να συζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους η εφαρμογή του. Στόχος του μέτρου είναι η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση της απασχόλησης. Οι κοινωνικοί εταίροι, από την πλευρά τους, συζητούν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών καλοκαιριού, αφού υποστηρίζουν πως μια τέτοια μείωση θα εξασθένιζε περισσότερο την αγοραστική δύναμη και θα δημιουργούσε προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.


Το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι η μείωση του 13ου και 14ου μισθού αποτελεί προαπαιτούμενο για την δανειακή σύμβαση και ότι αν δεν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα φέρει στη βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.


Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού οι εν λόγω συζητήσεις με τους δημοσιογράφους είχαν ως εξής:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτά δεν είναι προαπαιτούμενα από την τρόικα, είναι προς συζήτηση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Αυτό είπα, αυτό λέω σε σας, αυτό είπα και στους κοινωνικούς εταίρους. Υπάρχει ένα πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων - ο κοινωνικός διάλογος - και τα εργασιακά θέματα συζητούνται πρωτίστως και επιδιώκεται μία συμφωνία στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Από τη δική μας την πλευρά έπρεπε να θέσουμε τα θέματα τα οποία μας ζητούν οι εταίροι να συζητηθούν και να ζητήσουμε να ξεκινήσει αυτός ο κοινωνικός διάλογος, ώστε οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων να σκεφτούν και να δουν, πρώτα απ’ όλα, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και σε ποιο βαθμό ορισμένα από τα μέτρα τα οποία ανέφερα μπορεί να συμβάλλουν στη αντιμετώπιση του προβλήματος. Έως ότου ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει με προτάσεις, αλλιώς δεν έχουμε κοινωνικό διάλογο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτή η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων μπορεί να περάσει από την τρόικα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Πρέπει να δούμε την συμφωνία.
Διαλογικές συζητήσεις
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλουμε να ξεκινήσει και ξεκίνησε αυτός ο διάλογος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το διπλό πρόβλημα που έχουμε. Επαναλαμβάνω, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να κατανοήσουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Όπως τόνισα και στους κοινωνικούς εταίρους η ανταγωνιστικότητα είναι μία ευρεία έννοια, δεν προσδιορίζεται μόνο από το κόστος εργασίας ή από το κόστος παραγωγής. Προσδιορίζεται από την παραγωγικότητα, από την ποιότητα προϊόντων, από το γενικότερο επιχειρηματικό πλαίσιο- περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας. Και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για να προωθήσει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και με άλλους τρόπους. Όπως και οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν προσπάθεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από καλύτερα προϊόντα, καλύτερης ποιότητας, καλύτερο σχεδιασμό και με την αύξηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των επιχειρήσεων…..

…/…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το μισθολογικό κόστος, ή θα το αφήσει αυτό στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος θα το απαντήσω αυτό.
Αυτή είναι η σωστή ακολουθία των γεγονότων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Όταν ολοκληρωθούν η Κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν ότι δεν χρειάζεται η μείωση του κατώτατου μισθού, θα γίνει αποδεκτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με αναγκάζετε να επαναλαμβάνω αυτά που είπα. Συναρτάται με το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα γίνει σε κάθε περίπτωση αποδεκτό το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου από τους εταίρους, αυτό λέμε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς θα εξετάσουν το αποτέλεσμα και θα αποφασίσουν αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι.

…/…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η νομοθετική πρωτοβουλία για τις εργασιακές σχέσεις, σε περίπτωση που δεν πετύχει ο κοινωνικός διάλογος, είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση πριν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται αναφορά σε έκθεση της τρόικα για νομοθετική πρωτοβουλία, για πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η τρόικα θέλει να επιτευχθούν ορισμένα πράγματα. Όταν επιστρέψει για διαπραγμάτευση θα το δούμε αν θα ζητήσει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: